DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Alonso: Nem volt válaszom a pisilős kommentre

A 21. század Formula-1-ében a pilóták már nemcsak a versenypályán, de élőben közvetített nyilatkozatokban is gyakran nehéz helyzetbe hozzák egymást. Ezt 2017-ben Jenson Button emelte mesteri szintre, amire most Fernando Alonso emlékezik vissza.

alonso-button



Ha valamilyen téren nem tartozik szakmája legjobbjai közé Fernando Alonso, az a médiával való kommunikáció és a rögtönzés képessége az interjúk során – de ezt a hiányosságát ő maga is készséggel elismeri. Sosem kellemes, amikor az ember váratlanul olyan élethelyzetbe kerül, amelyben nincs ideje végiggondolni, hogyan kellene helyesen reagálni, és még rosszabb, ha mindez a nézők milliói előtt történik, ahogy az a világhírű sportolókkal előfordul.

Fernando Alonsót a 2017-es Monacói Nagydíj előtt hozták így zavarba, pedig a spanyol az Indy 500 miatt azon a versenyen részt sem vett, ráadásul bőven volt ideje kigondolni, hogy mit mondjon, elvégre ő készült meglepni Jenson Buttont a rádión keresztül. Emlékezetes, amikor a futam rajtja előtt a spanyolt a McLarennél helyettesítő Button fülében váratlanul bejelentkezett Alonso, hogy sok szerencsét kívánjon, a brit azonban egyáltalán nem jött zavarba ettől a közjátéktól, és rögtön egy vicces beszólással replikázott: „Bele fogok pisilni az autódba!”

A Formula-1 hivatalos oldala által frissen közölt interjúban hónapokkal az eset után megkérdezték Alonsót, miképp élte meg azt a helyzetet a saját szemszögéből, a kétszeres bajnok pedig rögtön ódákat zengett korábbi csapattársa rögtönzési képességeiről – aki ezek szerint nemcsak a kiélezett versenyhelyzetekben tud pillanatok alatt jó döntést hozni.

„Persze nagyon szórakoztató volt az a Jensonnal való beszélgetés. Remek képessége van ahhoz, hogy gyorsan válaszoljon bármilyen helyzetre, a stresszes pillanatokban is élesen vág az esze” – kezdte a visszaemlékezést Alonso. „Én ugyebár nyugodt körülmények között lehettem, a motorhome-ban ültem Indianapolisban, így bőven volt időm előre átgondolni a szavaimat. Reméltem, hogy majd vicces leszek, ha olyanokat mondok neki, hogy tudom, mennyire szeretted volna már vezetni az autómat. Erre viszont ő nagyon gyorsan visszavágott egy megjegyzéssel, amire nekem egyszerűen nem volt válaszom!”

Button „fenyegetésére” Alonso zavarában és a pillanat hevében csak nevetve annyit tudott felelni, hogy „ne, kérlek!” Végül azonban pisilés ide, jókívánságok oda, mindkét pilóta vasárnapja csalódással végződött május 28-án: Alonso az élmezőnyből esett ki Indianapolisban motorhiba miatt, Button pedig a Pascal Wehrleinnal való furcsa ütközés következtében volt kénytelen feladni a Monacói Nagydíjat, valószínűleg utolsó F1-es versenyét.

„Jenson egy remek figura, aki szép munkát végzett Monacóban. A csapat elégedett volt, és azóta is hiányoljuk közülünk” – zárta végül kollegája méltatását Alonso.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: