DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Egyéb

Világrekord! - 276 km/h kamionnal

A Goodyear abroncsokkal felszerelt „The Iron Knight” fantázianevű Volvo Trucks kamion a saját kategóriájában két világcsúcsot is megdöntött – ezzel a Goodyear abroncsai a világ leggyorsabb tehergépkocsi-abroncsaivá váltak.

A Goodyear által fejlesztett és kialakított speciális abroncsok a Volvo Trucks vezető tehergépkocsi-gyártóval megvalósított folyamatos együttműködés és szilárd eredeti-felszerelésgyártói partnerségi kapcsolat eredményeként jöttek létre. A Goodyear The Iron Knightabroncsai segítették hozzá a 4,5 tonnás, 2 400 lóerős kamiont, hogy állórajttal indulva, 1 000 méteres távon 21,29 másodperc alatt átlagban 169,09 km/h (105 mph) sebességet érjen el. A The Iron Knight 500 méteres távon is csúcsot döntött azzal, hogy állórajttal indulva, 13,71 másodperc alatt 131,29 km/h (81,6 mph) sebességre gyorsult fel. Ha mindez még nem lenne elég meggyőző, akkor érdemes azt is figyelembe venni, hogy a rekorddöntés során a The Iron Knight 276 km/h (171,5 mph) sebességet ért el.

Volvo Iron Knight Goodyear 4



Az új sebességrekordot beállító kamion egyedi tehergépkocsi-abroncsainak technológiáját a Goodyear a kamionversenyeken szerzett tapasztalataira alapozva alakította ki. A rekorddöntő abroncsokhoz az európai utakon naponta használt, hagyományos, legújabb generációs Goodyear tehergépkocsi-abroncs karkaszt alkalmazzák. A Goodyear tehergépkocsi-abroncsokon elért új gyorsasági világcsúcs is alátámasztja a Goodyear technológiai vezető szerepét a közúti fuvarozói ágazatban.

Ilyen teljesítmény és nyomaték mellett az abroncsokra nézve igazi kihívást jelent, hogy a 4,5 tonnás kamion 280 km/h-s sebesség mellett is tapadni tudjon a versenypálya burkolatánmondta Laurent Colantonio, a Goodyear európai, közel-keleti és afrikai régiójának haszongépjármű-abroncs technológiákért felelős igazgatója. A gyorsasági világcsúcsokat döntő abroncsok fejlesztésével merészségünket és a fejlett technológiák és az innováció iránti elkötelezettségünket bizonyítjuk, melyek mind szükségesek ahhoz, hogy ilyen kivételes képességű abroncsokat tudjunk gyártani. Ez egyaránt igaz a The Iron Knight abroncsaira, illetve a hagyományos tehergépkocsi-abroncsainkra is, melyek mindegyike a legmagasabb teljesítményt kínálja a vásárlóink számára, és segítséget nyújt nekik a fenntartási költségek csökkentésében.

A 315/70R22.5 méretű Goodyear The Iron Knightkormányzott abroncsok a Goodyear azon kamion-versenyabroncsaira alapozva készülnek, amelyeket a Federation Internationale de lAutomobile (FIA) által szervezett Kamion Európa-bajnokságokon is használnak. A 495/45R22.5 méretű húzó abroncsok meg tudnak birkózni a The Iron Knight kamion által keltett hihetetlen nyomatékkal is. Mindkét abroncstípus speciális fejlesztésű futókeverékkel és futófelületi mintázattal rendelkező, normál Goodyear tehergépkocsi-abroncs karkasszal rendelkezik. A világcsúcsdöntő abroncsok az oldalfalukon egyedi The Iron Knightdekorációt viselnek.

A rekorddöntésre egy észak-svédországi zárt tesztpályán került sor. Az Iron Knight kamiont Boije Ovebrink vezette, aki több mint 30 éves autó- és kamionversenyzési tapasztalattal rendelkezik, és korábban már öt sebességi rekordot is megdöntött. A jelen sajtóközlemény kiadásakor a FIA, vagyis a Nemzetközi Automobil Szövetség a sebességrekordok hitelesítését végzi.

A Volvo Trucks és a Goodyear hosszú távú partnerségi kapcsolattal rendelkezik különös tekintettel a gyorsasági világcsúcsok megdöntése terén. A szintén Boije Ovebrink által vezetett Mean Greena világ leggyorsabb hibrid kamionja lett, amikor ugyancsak speciális fejlesztésű Goodyear tehergépkocsi-abroncsokon, 2012-ben két sebességi világcsúcsot is megdöntött.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: