DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Kalapács alatt az első Subaru Impreza WRC

Október 14-én szerdán hatalmas buli várható a H&H Classic Car Autions árverésén, amin a Prodrive első Subaru Impreza WRC-je kerül kalapács alá. A WRC korszak első futamának tökéletesen rekonstruált győztes autója egy igazi történelmi darab, amihez sok különleges esemény köthető a rali történetéből.

Ha már történelemről van szó, vissza kell pörgetni a naptárakat egészen 1997-ig, amikor FIA szabályainak módosítása létrehozták a World Rally Car, azaz WRC elnevezést, és egy új autós sportágat. Mivel az első idény kezdetén csak kevés autógyártó tudott a szabályoknak megfelelő versenyautóval előállni, így a Prodrive Subaru Imreza gépei mellett csak a Malcom Wilson vezette csapat volt képes a Ford Escort-ból ellenfelet a startvonalra állítani.

subaru impreza wrc



A fejlesztést David Lapworth irányította, és a kemény munka meg is hozta az eredményeket, hiszen a szezonnyitó a Subarunak jobban sikerült. Piero Liatti szenzációs győzelme aztán a csapatnak is hatalmas erőt adott a munkához, ami a következő szezonokban szükséges is volt. Piero Liatti alatt a PROWRC97001-es alvázszámú gép elképesztő sikereket hozott, így nem csoda, hogy miután 97-ben a csapat eladta, még további győzelmeket arathattak vele. A Prodrive nemrég azonban visszaszerezte, majd az utolsó csavarig rekonstruálta. Ez a különlegesség most így ismét a porondra gurulhat, hogy utolsó versenyén részt vehessen…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: