DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Csillagfény expressz - Honda CR-V 1.6 i-DTEC 4WD

„Végre egy szép autó a Hondától” – mondta őszinte lelkesedéssel a benzinkút pénztárosa, miután konstatálta, hogy én tankoltam tele az imént az aranybarna CR-V-t a kettes kútnál. A tesztút során nem ő volt az egyetlen, akit az autó külseje megbabonázott.

A SUV, azaz Sport Utility Vehicle az egyik legmenőbb dolog ma az autógyártásban. Azok az autók, melyekhez társítani lehet ezt a rövid kis betűszót, biztos sikernek vannak kitéve. Pedig a modern SUV-okban sok esetben már összkerékhajtás sincs, a felezőt és differenciálzárat pedig csak hírből ismerik, mégis viszik őket, mint a cukrot. A modern definíció talán úgy hangozhatna: terepjárót idéző, nagyon jól kinéző autó. A 2015-ös Honda CR-V pedig ez utóbbi kategóriában kiemelkedően jól teljesít.

honda cr-v teszt_01



Az Aero csomag, amellyel dögösebb lökhárítókat, szélesített küszöböt és hátsó légterelőt kapunk, felteszi az i-re a pontot. Vicces, hogy a csomaggal járó légterelő, amely elvileg egyáltalán nem illik az autóhoz, milyen hatékonyan teszi izgalmassá az autó hátsó részét, ráadásul a küszöbök is behoznak egy kis off-road-érzetet a képbe, ami mindig nyerő ötlet ebben a kategóriában. Az autó külső arányai mindezek mellett kifejezetten klasszikusak: a Honda CR-V ellentétben a Civic-kel, mentes az űr-dizájntól.

Sok autónál szegi kedvünk az a furcsa érzés, hogy technikailag nem képes azt az izgalmat nyújtani, amire a külső alapján számítanánk. Ennél az autónál ez garantáltan nem így van, hiszen a Honda az összkerékhajtású CR-V-ket az erősebbik 1,6-os turbódízeljével vértezi fel, amely 160 lóerős és 350 Nm nyomaték leadására képes. A 120 lóerős változathoz mért 40 lóerőnyi többlet a két turbófeltöltő alkalmazásából ered, melyek külön-külön és együtt is képesek működni. A gyakorlatban a technológia úgy manifesztálódik, hogy autónk 1500-as fordulattól vehemensen megindul, és 4500-ig szinte lineárisan húz. Eközben a motor kifejezetten kellemes hangokat hallat, és sokkal inkább egy benzines motor érzetét kelti. Hatványozottan igaz ez a 3000-as fordulat feletti régiókra, ahol még inkább sportos a hanghatás. Mestermunka ez a motor a Hondától, amely 6,8-as átlagfogyasztás mellett tekintélyes dinamikával mozgatja az 1,7 tonnás családi álmot.

honda cr-v teszt_02

Az Executive-kivitellel természetesen hatalmas dózis fényűzést is megvásárolunk: üveg panorámatető, tolatókamera, 18 colos felnik, elektronikusan mozgatható csomagtartó. Ez utóbbi mellesleg az egyik fő attrakció: a látvány, ahogy a nagy és nehéz ajtó gombnyomásra, komótosan nyílik, vagy záródik, vetekszik a kabriók tetőmozgatásának parádéjával.

Hossz/szél./mag.: 4605/1820/ 1685 mm

Motor: 1597 cm3, 160 LE/ 4000, 350 Nm/ 2000

Gyorsulás (0-100 km/h): 9,9 s

Ár: 11 634 000 Ft (Alapár: 11 099 000 Ft)

 

Tesztautó: Honda Hungary Kft.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: