DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
USA

IndyCar: 2026-ig marad a legendás pálya

Az IndyCar-sorozat egyik hagyományos helyszínévé vált St. Petersburg, mely 2026-ig biztosan a versenynaptár része lesz.

Minden versenysorozat számára, így az amerikaiak open-wheel szériájának is megvannak azon versenyei, melyek nélkül már nehéz lenne elképzelni a versenynaptárat. Szinte már teljesen megszokottá vált, hogy az itteni versenyt még a szezon korai szakaszában rendezik meg, ez alól csak a 2020-as esztendő volt kivétel, ám a szervezők akkor sem jártak rosszul.  A tavalyi évben ugyanis az utolsó forduló került itt megrendezésre, melyen a bajnokavatás is történt, Scott Dixon pedig hatodik címét szerezte akkor. Mindez persze kicsit furán hatott, hiszen már 2009-ben is szezonnyitóként szerepelt a GP of St.Petersburg, 2011-től kezdve pedig zsinórban kilencszer töltötte be ezt a szerepet. 

06113004_026



„Örülök, hogy a verseny a napfény városában zajlik, egészen 2026-ig. Szeretném megköszönni a városi tanácsnak, hogy rájöttek, milyen fontos is ez St.Pete számára.” - idézte a Motorsport Rick Krisemant, St.Petersburg polgármesterét. A város vezetője a beszédében méltatta többek között a verseny egyik szervezőjét, Kim Greent is, aki szintén csak dicsérni tudta a várost. „Nincs is jobb háttér, a Firestone Grand Prix of St.Petersburg számára, mint ez a város és annak festői vízpartja. A rendezvény sikere csak a város tanácsosaival, Kriseman polgármesterrel és fantasztikus csapatával való együttműködése révén jöhetett létre.„ 

A széria jelenlegi állapotában, vagyis az egységes IndyCar név alatt 2008-ban látogatott el először erre a helyre, ám akkora már senkinek sem volt ismeretlen ez az utcai vonalvezetés. Az összeolvadás előtt, a Champ Car 2003-ban egy alkalommal, az IRL pedig 2005-től folyamatosan versenyzett a városban. A legtöbb győzelmet az idei Indy500-at is megnyerő Hélio Castroneves szerezte három sikerrel, míg a legsikeresebb csapat eddig a Penske istállója. Összesen tíz alkalommal győztek ezen a pályán öt különböző versenyzőnek köszönhetően. A brazil pilóta mellett Josef Newgarden, Juan Pablo Montoya, Will Power és Ryan Briscoe nyertek a megnevezett istállóval. Miután a szervező, vagyis a Green Savoree Racing Promotions már rendelkezik engedéllyel a városvezetés részéről, így a lehetséges időpontokat is közzétették az elkövetkezendő évekre, melyek a következők: 

2022. március 10-13

2023. március 9-12

2024. március 7-10

2025. március 6-9

2026. március 12-15 

Mindegyik esetében jól látszik, hogy amennyire lehet ragaszkodni próbáltak a tavaszi időponthoz, ha pedig minden jól alakul, valószínűleg maradnak a naptár elején, ahogy az már megszokottá vált az évek során.

 



Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: