DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Túraautó

René Rast másodszor lett DTM-bajnok

A vasárnapi futam utolsó perceiben mind a győzelmet, mind a bajnoki címet illetően izgalmas fordulatok történtek a Nürburgringen. A napot Green nyerte a nagyot felzárkózó Frijns előtt, a 2019-es szezon Rasté lett.

A hétvége második pole-pozícióját Jamie Green mindössze 0,001 másodperc különbséggel szerezte meg márkatársa, René Rast előtt, a német azonban már a rajtnál átvette a vezetést. Rast a bajnoki címért hajtott a Nürburgringen: az egyetlen megmaradt esélyes, Nico Müller csupán a 14. rajthelyről indult. Mivel a BMW-s Marco Wittmann kiesett a bajnoki harcból, a korábban Rastot támogató Audi szabad harcot engedélyezett versenyzői között.

Az időmérő Audi-fölényt hozott, a gyártó hat versenyzője megszerezte az első hat pozíciót, és ez a dominancia a rajt után is megmaradt. Hátrébb Müller gyorsan felzárkózott, az 5. körben már a kilencedik helyen állt, a 10. körben pedig teljesítette kötelező kiállását, elsőként a mezőnyből.



A svájci kerékcseréje után megélénkült a bokszutca forgalma. Rast az élről a 12. körben érkezett, Green két körrel később. A brit az első helyre ért vissza, meleg abroncsokon azonban Rasté volt a tempóelőny. A bajnokaspiráns tolta le a pályáról márkatársát, Green azonban megőrizte a vezetést, amíg saját abroncsai is elérték az ideális hőmérsékletet.

A harmadik helyről rajtoló és Rast-Green páros mögött harmadik helyen haladó Mike Rockenfeller nyolc kört töltött az élen a két előtte haladó versenyző kiállása után, de az eltolt stratégia nem bizonyult nyerőnek: a német virtuálisan csak a hatodik helyre ért vissza. Ezen a ponton két Aston Martin, a bokszban még nem járó Habsburg és Juncadella haladt az első két pozícióban. Mögöttük következett a virtuálisan élen álló Green, majd Rast, Duval és Müller, aki korai kiállásával sokat szakított, az elméleti negyedik helyre lépett előre.

Ekkor még csak a hatodik helyen állt Robin Frijns, aki megtáltosodott kiállása után: a holland Müller után Duvalt előzte meg, majd átvette Rasttól a második pozíciót. Az előzéssel Rast kicsúszott a bajnoki címét érő pozíciókból – a futam tartogatott azonban fordulatot mind a győzelem, mind a bajnoki cím sorsát illetően.

Frijns az utolsó előtti körben tett egy próbát a sikánban, de kiszaladt a pályáról, így vissza kellett adnia a helyet Greennek, aki a 2017-es szezonzáró óta először nyert futamot. A bajnoki cím sorsát eldöntő fordulatok Green mögött történtek: a negyedik Duval mögött Jonathan Aberdein megelőzte Müllert– a hatodik hely pedig már nem volt elég a svájci számára, hogy fenntartsa matematikai esélyeit. René Rast már a szezon utolsó előtti hétvégéjén megnyerte pályafutása második bajnoki címét.

Az időmérőn az első hat, a futamon az első hét helyet szerezte meg az Audi Rockenfellerrel bezárólag. Egyetlen kiesője volt a versenynek, Wittmann, míg Van der Linde áthajtásos büntetést kapott Glock kiforgatásáért az első kanyarban.

A nürburgringi 2. futam eredménye:

  Versenyző Csapat Autó Idő/hátrány
1 Jamie Green Rosberg Audi 57:41.767
2 Robin Frijns Abt Audi 0.442
3 Rene Rast Rosberg Audi 5.827
4 Loic Duval Phoenix Audi 10.813
5 Jonathan Aberdein WRT Audi 11.121
6 Nico Muller Abt Audi 12.410
7 Mike Rockenfeller Phoenix Audi 12.753
8 Philipp Eng RMR BMW 19.886
9 Timo Glock RMR BMW 27.159
10 Bruno Spengler RMG BMW 27.675
11 Joel Eriksson RBM BMW 29.974
12 Daniel Juncadella R-Motorsport Aston Martin 30.660
13 Pietro Fittipaldi WRT Audi 31.625
14 Jake Dennis R-Motorsport Aston Martin 32.000
15 Ferdinand Habsburg R-Motorsport Aston Martin 32.449
16 Sheldon van der Linde RBM BMW 51.534
- Marco Wittmann RMG BMW kiesett
- Paul Di Resta R-Motorsport Aston Martin nem indult
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: