DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Túraautó

Az Audi felkérte versenyzésre Rosberget

Vissza akarta csábítani a 2016-os világbajnokot a pilótafülkébe egy DTM-es szabadkártyával a márka: a német elutasította Dieter Gasst, és Formula-E-pilótákat ajánlott maga helyett.

A Rosberg név és a Német Túrautó Bajnokság nem állnak távol egymástól: 1992 és 1995 között Keke Rosberg a mezőny tagja volt, az utolsó évben már saját csapatával. A Team Rosberg jelenleg is a rajtrácson van René Rasttal és Jamie Greennel, előbbi versenyző az Audival együttműködő alakulat tagja volt akkor is, mikor 2017-ben újoncként megszerezte a bajnoki címet. Ezen előzmények tudatában érthető, miért kapott megkeresést az Audi motorsportfőnökétől épp Nico Rosberg, aki 2016 végén befejezte versenyzői karrierjét.

„Dieter Gass az Auditól épp az imént kérdezte meg, nem szeretnék-e indulni egy versenyen vendégpilótaként. De visszautasítottam. Nem fog megtörténni” – árulta el az Autosportnak Rosberg, rögtön tisztázva, hogy a szenzációs visszatérésre nem fog sor kerülni. „Csak a poén kedvéért kipróbálnám az autót, igen, de mostanában már fizikailag sem tartom magam. A Formula-1-ben rengeteget kellett karra és kézre edzenem, azóta viszont leengedtem.”



A DTM főnöke, Gerhard Berger korábban azt a célt tűzte ki, hogy a széria olyan sztárokat indítson vendégversenyzőként, mint Sebastian Vettel vagy Lewis Hamilton, habár hozzátette, szerződéseik miatt erre valószínűleg csak F1-es pályafutásuk végén lesz lehetőség. Bár a Rosbergnek tett ajánlat annak jele, hogy a DTM valóban nagy névre vadászik, a német nem gondolja, hogy a terv meg fog valósulni: „Nem hiszem, hogy lehetséges lenne. Túl sok a dolguk, arra kell összpontosítaniuk. Így nem vethetik bele magukat a DTM-be” – reagált a felvetésre.

A DTM-re sokáig nem voltak jellemzők a számos szériában szabadkártyásnak nevezett vendégpilóták, tavaly azonban többen is rajthoz álltak egy-egy versenyen: Mattias Ekström Hockenheimben az Audival, Alessandro Zanardi Misanóban a BMW-vel, Sebastien Ogier pedig Spielbergben a Mercedesszel.

Rosberg javaslata, hogy a DTM-ben a gyártók Formula-E-pilótáinak kellene lehetőséget adni, hiszen az Audi és BMW is érdekelt a sorozatban, előbbi márkát a 2016-17-es bajnok Lucas di Grassi, valamint Daniel Abt képviseli. (Rosberg egyébként tulajdonrésszel rendelkezik a Formula-E-ben). Az Autosport szerint az is benne van a pakliban, hogy a kétszeres DTM-bajnok Mattias Ekström egy futam erejéig visszatér a szériába, miután a ralikrossz-világbajnokságon abbahagyta a szereplést.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: