DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Túraautó

Verekedés a TCR-ben, áll a bál, kizárták Borkovicot

Egy a pályán történt incidens miatt a két bajnokesélyes tábora összeszólalkozott egymással a TCR Europe-ban. Tettlegességre is sor került, Dusan Borkovic a rendőrségen kötött ki, és terhes feleségét is bántották. De ki ütött először?

Ritkán fordul elő, hogy az élvonalbeli, nemzetközi autósportban ökölharcig fajuljon egy nézeteltérés, az pedig még ritkább, hogy erről felvétel is bizonyítékul szolgáljon. Amikor azonban nem sokkal a monzai második futam leintését követően előkerült az alábbi videó, amelyben jól látható, hogy Borkovic hatalmas ütést mér riválisa, Mikel Azcona nagybátyjának arcára, semmi kétség nem maradhatott afelől, hogy itt hatalmas balhé kerekedett.

A szerb Borkovic és a spanyol Azcona az egész szezonon át fej fej melletti versenyfutást vívnak a TCR másodvonalának bajnoki címéért. Monza a szezon utolsó előtti hétvégéjeként szolgált, ahol a Hyundait sújtó BoP-szabályok ellen korábban már kikelt szerbnek kellett ledolgoznia némi ponthátrányt fő ellenfelével szemben. A második futamot ő kezdte előkelőbb pozícióból, az 5. helyről rajtolva a 3.-ig ugrott fel, majd a második kör kezdetén a WTCR-ből vendégszereplőként érkező Benjamin Lessennes-t támadta a második helyért. Itt kezdődtek a problémák.

A belga Lessennes nem hagyta magát, a belső íven kellően későn fékezett az első sikán előtt ahhoz, hogy a szerb kívülről ne tudjon bebújni mellé. Borkovicnak nem maradt hely, kénytelen volt átvágni a sikánt, majd össze is koccant ellenfelével, amit követően a szerb Hyundaia defektet kapott és lelassult.

Borkovic tehetetlenül poroszkált tovább a pályán, miközben a riválisok elszáguldottak mellette. Ám Azcona nem tudott simán elmenni, az előzés során a két autó érintkezett, és a spanyolnak csak komoly ellenkormányzás után sikerült megfognia a Cupráját. Ő továbbhaladt és végül az ötödik helyen végzett, míg Borkovic defektes autójával a bokszba hajtott és feladta a versenyt. (A 62-es számú fehér-kék Hyundait vezető Borkovic két riválisával való ütközése az alábbi videóban látható.)

A leintés után következett a tettlegességig fajuló szóváltás, aminek nyomán az olasz rendőrség elvitte Borkovicot, aki elmondása szerint 2-3 órát töltött a társaságukban, mielőtt büntetlenül elengedték. Ez idő alatt viszont a versenyirányítás kizárta a szerbet az egész hétvégéről, megfosztva így a szombati ötödik helyért járó tíz pontjától is. Joguk van a versenyen kívül történt incidenseket is így szankcionálni, hiszen a pálya teljes területén tanúsított viselkedésre vonatkoznak az FIA Nemzetközi Sportkódexének előírásai.

Még az este folyamán megszólalt az üggyel kapcsolatban Borkovic és tábora, akik felháborodtak a történtek és az ítélet miatt, lévén elmondásuk szerint az egész összeszólalkozást Azconáék kezdték, akik azzal vádolták meg a szerbet, hogy szándékosan ütközött neki riválisának, amikor defektje által minden esélye elszállt egy jó eredményre. De felszólalt Borkovic felesége, a héthónapos terhes Andrijana is, azt állítva, hogy őt szintén lökdösték a spanyol tábor tagjai.

„A verseny után megkerestem Lessennes-t a pályán tanúsított magatartása miatt. Mindent átbeszéltünk és békésen váltunk el” – kezdte Borkovic a történetet saját szemszögéből a PR-csapata által kiadott közleményben. „Az ő boksza Azconáéval szemben volt, és amikor kijöttem tőle, Azcona odajött és verbális támadást indított ellenem, amiért nekimentem a defektes autómmal. Elkezdtem neki magyarázni, hogy nem tudtam kontrollálni az autót, amire hirtelen a csapatából valaki már nemcsak szavakkal, de fizikálisan is megtámadott. Muszáj volt megvédenem magam, de sajnos a videóban csak ez a rész látszik.”

41778287_2110790188952792_1589866618031177728_n

Dusan és Andrijana Borkovic


„Rengeteg ember volt jelen, akik a teljes történetet látták. Miután szétválasztottak minket, én távoztam, viszont tőlük valaki elkezdte inzultálni és lökdösni a terhes feleségemet. Szerencsére nem esett komoly baja, viszont mégis engem büntettek az egy nappal korábbi pontjaim elvételével.” Később egy a saját közösségi oldalán közölt videóban már nem válogatta meg ennyire a szavait, és "rajongóként" hivatkozott Azcona nagybátyjára, akinek a videót is közzétévő TouringCarTimes értesülései szerint az orra is eltört a rá mért ütéstől. „Katasztrófa, hogy ilyen cigány módon zárnak ki a bajnokságból, amiért egy rajongó megtámadott. A bajnoki cím pillanatnyilag már csak egy álom, de mindent meg fogunk tenni, a mai döntés ellen pedig fellebbezünk.”

Eközben Borkovic felesége Twitteren próbálta oltani a tüzet, és több, a versenyző pofonjával és magatartásával foglalkozó bejegyzés alá is helyreigazítást írt, szerinte ugyanis ez a rövid videó félrevezeti a közvéleményt. „Csak hozzátenném, hogy 7 hónapos terhes vagyok, és Azcona csapata részéről engem is támadás ért” – írja felháborodva Andrijana Borkovic. „Először Dusant lökték meg, és megütötték egy nehéz hátizsákkal, amitől a keze meg is sérült. Azcona nem kapott büntetést az ok nélküli provokációért, Dusan viszont a védekezésért igen. A rendőrség is megállapította, hogy nem ő kezdeményezett. Ha valakinek itt dühösnek kell lennie, hát akkor az én vagyok, amiért Azcona csapata molesztált.”

Ez a verseny utáni nyilatkozatháború viszont egyelőre egyoldalú, a spanyol tábor ugyanis a nyilvánosság előtt semmit nem reagált még a szerbek vádjaira. Az FIA és az olasz rendőrség a nyomozást még nem zárta le, a fellebbezés pedig további vetületet ad az egész ügynek.

42325050_1964977033559602_6822007919890923520_n

Mikel Azcona

Jelen állás szerint mindenesetre Azcona és Borkovic között 30 pontra nőtt a különbség a tabellán úgy, hogy az utolsó, október 20-21-i barcelonai hétvégén még további 55 pont szerezhető. Ráadásul ott már nem is a szerb lesz az elsőszámú kihívó, hiszen Monzában tökéletes eredménnyel, a pole és mindkét győzelem megszerzésével Jean-Karl Vernay felugrott a második helyre, 19 ponttal Azcona mögé.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: