DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
Tereprali

Dakar: Peterhansel megnevezte fő riválisait

Mr. Dakar a Loeb, Al-Attiyah kettőssel támadó Prodrive mellett az új vezérpilótával induló címvédő Toyotát, valamint csapattársait tartja fő riválisának.

Bármilyen autóval induljon is, a 14-szeres győztes „Mr. Dakar”, Stephane Peterhansel mindig a legendás sivatagi viadal egyik legnagyobb esélyesének számít, s így van ez 2024-ben is: az Audi, melynek hármasát Carlos Sainzcal és Mattias Ekströmmel együtt alkotja, az elmúlt két évben elmaradt a várakozásoktól, de abban bíznak, a rengeteg pénz és munka végre meghozza gyümölcsét.

audi-dakar



Riválisokban viszont nincs hiány, s Peterhansel még úgy is nagyon veszélyesnek tartja a Toyotát, hogy vezérpilótájuk, Nasser Al-Attiyah a jövőre érkező Dacia-projekt előkészítésének keretében immár a Prodrive Hunterrel fog versenyezni. Amikor a fő vetélytársakról kérdezték, a rekordgyőztes így felelt:

„Mindig a tavalyi győztes csapattal kezdem, ez pedig a Toyota. Azt kell mondanom, hogy Yazeed Al-Rajhi kezd egyre kiegyensúlyozottabb lenni, és azt is tudjuk, hogy az autójuk továbbra is gyors, szóval egyértelműen a potenciális győztesek közé tartoznak” – mondta a francia versenyző, aki természetesen az Al-Attiyah és Loeb párosával támadó Prodrive-ot is a nagy esélyesek közé sorolja:

al-attiyah

„Sebastien és Nasser mindenképpen versenyben lesz az összesített győzelemért, bár a Hunter nem olyan megbízható, mint a Toyota. Az autó és a versenyzők azonban gyorsak, Sőt, jelenleg ők a leggyorsabbak, de nem könnyű két kapitányt irányítani egy hajón. Nálunk pedig Sainz és Ekström is képes a győzelemre.”

Ekström, akárcsak Loeb, a versenyzés más területeiről érkezett a tereprali világába, s természetesen időbe tellett, mire alkalmazkodtak a sivatag jelentette kihívásokhoz, de Peterhansel mindkettejükben potenciális Dakar-győzteseket lát – ami Loeb esetében nem is annyira merész tipp, tekintve, hogy milyen sikereket ért el a francia az elmúlt években:

loeb-dakar

„A Dakar összetett verseny, mert nem két-három napig tart, mint egy WRC-futam, itt 12-15 napig lehet hibákat elkövetni. Ám Sebastien és Mattias számára csak idő kérdése, hogy megnyerjék a Dakart, nagyon intelligensek és gyorsak, de egyelőre még nem állt össze minden puzzle-darabka” – mondta, majd így folytatta:

„Sebastien velem versenyzett a Peugeot-nál, de akkor még nem állt készen a győzelemre, hiányzott neki némi tapasztalat. Aztán átment egy másik csapathoz, és ők sem voltak készen, mert az autó nem volt elég erős. Ha minden jól alakul, Sebastien meg fogja nyerni a Dakart. És Mattias is meg fogja nyerni.”

Peterhansel navigátora visszatért a baleset után

Peterhansel idén ismét a motorosból lett navigátor, Edouard Boulanger oldalán indul a sivatagi show-n, aki a tavalyi versenyen komoly hátsérülést szenvedett, s a felkészülés során ez okozott is némi aggodalmat a francia klasszis számára: „Az első teszten még Lucas Cruzzal, Carlos Sainz navigátorával vezettem, majd Spanyolországban Edouard visszatért.”

peterhansel

„Az elején még egy kicsit féltem, mert ilyen műtétekkel nem biztos, hogy olyan jó teljes mértékben támadni a rázós szakaszokat. De néhány kilométer és nap után nagyon jól ment” – mondta, majd kitért a versenyző és a navigátor közti különleges kapcsolatra is:

„Sok időt töltünk együtt. Először is nyilvánvalóan jó eredményeket akarunk elérni, de az is fontos, hogy biztonságban legyünk. Edouarddal nagyon közel állunk egymáshoz, sok közös szenvedélyünk van, többek között a motorozás, és ő egy igazi barát a számomra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: