DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Tereprali

A Qualisport legnagyobb próbatétele

Fennállása során először vett részt a Dakar-ralin a Qualisport Racing csapata: a Scania-triót komoly próbára tette Szaúd-Arábia, az ügy azonban befejezetlen maradt…

Kovács Miklós pilótát a Dakar-rali csábította a tereprali világába, s bár a 2008-as viadalra már be volt nevezve saját csapatával, a futamot törölték, az újbóli próbálkozás pedig tizenöt évet váratott magára. Ács László fedélzeti szerelővel és Czeglédi Péter navigátorral vágtak neki a világ legkeményebb derbijének, amelyen számos nehézséggel találták szembe magukat.

A második szelektív szakaszon kiemelkedő eredményt produkálva a kamionos kategória 10. helyén végeztek, később azonban komoly megpróbáltatások vártak rájuk. Az 5. szakasz végén meghibásodott a Scania Qualisport Hyena hajtóműve, és emiatt kénytelenek voltak három szakaszt kihagyni, a javításhoz szükséges alkatrészeket egyenesen a csapat dunaszentbenedeki központjából kellett Szaúd-Arábiába juttatni. Miután az Experience-értékelésben újra csatlakoztak a mezőnyhöz, a 11. szakaszon kardántörés hátráltatta a különítményt, amely újabb kihagyott szakaszokhoz vezetett, de a célig így is elküzdötték magukat.

quali



„Minden kétséget kizáróan ez a verseny volt a pályafutásunk legnagyobb próbatétele. Roppant nehéz pályákon, hűvös és esős időben, sokszor sártengerben kellett mennünk, ráadásul emiatt menet közben többen is komoly megfázással bajlódtak a csapatban. A technika ördöge is kipécézett bennünket, de pontosan tudjuk, hogy a tapasztalt hibák forrása elsősorban az, hogy a Hyena egy vadonatúj kamion. A Dakar előtt csupán egyetlen sivatagi eseményen vettünk részt, és immáron nyilvánvaló, hogy ez nem volt elég. Több kilométer kell ilyen körülmények között ahhoz, hogy a gyermekbetegségek felszínre jöjjenek. Ezek most a verseny közben mutatkoztak meg, és nagy árat kellett fizetnünk érte. Amikor nem volt probléma, a Hyena tempója és viselkedése egyszerűen remek volt, így bőven van okunk az optimizmusra” – értékelte a tapasztalatokat Kovács Miklós, aki együttesével a múltban fényes sikereket ért el: az Africa Eco Race elnevezésű versenyen például 2010-ben és 2020-ban is diadalmaskodtak a kamionos kategóriában.

Kovácsék az év során gőzerővel dolgoztak a Hyenán, amely immáron készen áll egy újabb sivatagi maratonra.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: