DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Tereprali

Varga Racing Team: Forróság, dűnék és sokk a végén!

Forróság, dűnék, incidens – így írható le a Varga Racing Team negyedik napja a 2023-as Morocco Desert Challenge-en.

A 281 kilométer hosszú menet magában foglalta a viadal első dűnejárását is, Chegaga legendás homoktengerén kellett átvágnia magát a versenyzőknek. Ez már önmagában is komoly kihívás, amelyet tetézett az a tény, hogy rekkenő forróságban zajlott a verseny: a pilótafülkében 58 Celsius-fokig is felszökött a hőmérő higanyszála.

Varga Imre és navigátora, Toma „Csimpi” József 6 óra 15 perc alatt ért el a célt, ami az autós kategóriában a nap 28. legjobb eredménye volt. A Toyota Hilux Overdrive-val versenyző páros ezúttal is megjárta a hadak útját…



„Őrületes forróság volt ma kora reggeltől kezdve, később pedig majd’ 60 Celsius-fok volt a fülkében. Az elején egészen jól jöttünk, majd Chegaga vendégmarasztaló dűnéi megdolgoztattak bennünket. Bár az eligazításon arra utaltak a szervezők, hogy az óriásdűnéket lehet kerülgetni, hamar rájöttünk, hogy szó sincs ilyesmiről, akkor ugyanis nem lehet teljesíteni az útvonalat. Az elején volt egy kisebb beragadásunk, a dűnéről lejövet beragadunk a leginkább lisztre emlékeztető homokba. Volt egy vérfagyasztó pillanat is, amikor az egyik SSV átjött ugyanazon a dűnén és eltalálta az autónk bal hátulját. Szerencsére nem voltunk az autó közvetlen közelében és a kár sem súlyos. Ásás nélkül, trepnikkel kijöttünk onnan, de a folytatásban a hőség teljesen lemerített, nehezen bírtam odafigyelni. Csimpivel együtt megoldottuk a helyzetet, egy rövid regenerációs megállás után pedig mentünk tovább. Később egy kiszáradt folyómederben álltunk még egy keveset a mély homokban, de végül eljutottunk a célba. Az eredményünk nem a legjobb, de egy ilyen extrém nap után nem túlzás azt mondani, hogy ez most csak másodlagos...” – mondta a táborba érve Varga Imre, aki a 20. helyen áll az autós kategória összesítésében is.

A pilóta extrémnek titulálta a negyedik szelektív szakaszt, de csak a táborban tudatosult az egység tagjaiban, hogy mennyire veszedelmes volt ez a nap. Ott szembesültek azzal a keserű hírrel, hogy a 237-es rajtszámú SSV-egység, Patrice Garrouste és Laurent Lichtleuchter tragikus balesetet szenvedett a szakasz 54. kilométerénél. A porfelhőben egy versenytárs száznegyvenes tempóval telibe találta a Polarist a navigátor oldalán: a jármű lángra lobbant, s míg a pilóta, Garrouste túlélte az incidenst, addig Lichtleuchter, a másodpilóta azonnal belehalt sérüléseibe.

„Sokkoló volt a hír, amelyet a táborba érve tudtunk csak meg. Nem is lehet erre szavakat találni… Együtt érzünk a csapat tagjaival, valamint az elhunyt navigátor családjával és barátaival. Ez a tragikus baleset biztosan rányomja a bélyegét a verseny hátralevő részére” – mondta a Varga Racing Team pilótája.

Csütörtökön, a 2023-as MDC ötödik versenynapján újabb kemény menet vár a versenyzőkre: a táv 335 kilométer lesz, Foum Zguidból Mhamid felé veszik az irányt. Az Iriki tó kiszáradt medrén, valamint Chegaga dűnéin ismét át kell majd vágni magukat a versenyzőknek, a navigátorokra pedig ismét komoly kihívás vár.

A viadal összesen nyolc szakasz és 2300 versenykilométer után április 30-án, Merzougában fejeződik be.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: