DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Tereprali

Dél-afrikaiak uralták a Dakar legnehezebb napját

De Villiers és Baragwanath villant meg a maratoni verseny ötödik napján. Az újoncként remeklő Lategan Dakarja balesettel ért véget, a motorosoknál pedig úgy nyert Benavides, hogy elesett és megsérült az orra.

A Dakar Rali csütörtöki, szaúdi fővárosból, Rijádból kiinduló 457 kilométeres speciálját a kéthetes verseny legnehezebb szakaszaként emlegették, amelyen fokozottan fennáll az eltévedés, a vezetői hibák és defektek veszélye. Ezt tükrözték a nap történései és eredményei is.

Carlos Sainz és Sebastien Loeb egyaránt eltévedt, a korábban dobogós helyen álló Mathieu Serradori reményei pedig újabb érvágást szenvedtek műszaki hibával. A többször megvillanó, abszolút ötödik helyig felkapaszkodó újonc, Henk Lategan nem sokkal a rajt után törte össze a Toyotát, a baleset során megsérült kulcscsontja, mentőhelikopterrel szállították kórházba Rijádba. Navigátora, Brett Cummings sérülés nélkül megúsza.



Három szakaszgyőzelem után Nasser Al-Attiyah sorozata megszakadt, a katari negyedik helyen zárt a mért táv végén. Csapattársa, Giniel de Villiers autózta a legjobb időt: a korábbi győztes először villant meg az idei verseny folyamán. Nem múlt sokon, hogy még nagyobb meglepetés legyen az első helyezett: a dél-afrikaitól mindössze 58 másodperccel maradt el honfitársa, a Centuryval versenyző Brian Baragwanath.

A 13-szoros nyertes Stephane Peterhansel lett a harmadik, aki így két perccel növelte előnyét az összetettben Al-Attiyah előtt. A hibája után 49. helyen is járó Sainz hatodiknak zárkózott fel, így összetettben továbbra is harmadik. Loeb sokkal többet bukott, idővesztesége 55 percet tett ki, így az abszolút negyedik helyről több mint harminc pozíciót esett vissza.

Míg az autósok között a dél-afrikaiak remekeltek, addig két dél-amerikai küzdelméről szólt a motorosok napja: a hondás Kevin Benavides és Nacho Cornejo küzdöttek egymással az elsőségért. Az argentin Benavides bukott és megsérült az orra, ennek ellenére egy perc különbséggel behúzta a szakaszt a chilei előtt. Mindketten nagyot léptek előre az összetettben is: Benavides átvette a vezetést Xavier De Soultrait-től, Cornejo hat helyet javítva feljött harmadiknak. Tovább folytatódott az előző napi szakaszgyőztesek átka, az elsőként rajtoló Joan Barreda csupán 17. lett. Toby Price viszont csütörtöki harmadik helyével újra visszaverekedte magát az élmezőnybe, az abszolút negyedik helyen áll legjobb KTM-ként.

Az erdélyi magyar Gyenes Emánuel 33. helyen zárta a szakaszt és ebben a pozícióban áll az összetettben is, azaz két helyet javított, a szervizcsapat nélkül versenyzők ékelésében azonban visszacsúszott a negyedik helyre, hátránya közel fél óra.

A cikket frissítjük a magyarok eredményével, akik a publikálás idején még nem fejezték be a gyorsaságit.

Az állás a 4. szakasz után:

Autósok: 1. Stephane Peterhansel (Mini) 18:28:02, 2. Nasser Al-Attiyah (Toyota) +6:11, 3. Carlos Sainz (Mini) +48:13, 4. Jakub Przygonski (Toyota) +1:04,49, 5. Martin Prokop (Ford) +1:10,32.

Motorosok: 1. Kevin Benavides (Honda) 20:15:39, 2. Xavier De Soultrait (Husquarna) +2:31, 3. Jose Ignacio Cornejo (Honda) +3:42, 4. Toby Price (KTM) +3:43, 5. Sam Sunderland (KTM) +6:06, … 33. Gyenes Emánuel (KTM) +3:09:34.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: