DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Tereprali

Másodszor is Africa Eco Race-győztes a Kovács, Czeglédi, Ács trió

Bebiztosította a 14 induló egységgel elrajtolt kamionos kategória megnyerését a 2020-as Africa Eco Race-en a Qualisport Racing triója. A Scania Qualisport Torpedóval versenyző magyar alakulat 2010 után másodszor szerezte meg a kamionos elsőséget a leghosszabb afrikai tereprali-viadalon, ahol ezúttal az előkelő 2. helyen zárják az autós-kamionos összevont értékelést is.

Hagyomány az Africa Eco Race-en, hogy az utolsó mauritániai szelektív szakasszal zárul a megmérettetés érdemi része, a szenegáli óceánparti száguldás a kezdetektől fogva csak showelem. Ennek fényében az Idini és St. Louis közötti 187 kilométeres penzum az utolsó kihívás volt a Qualisport Racing számára, amelyet sikerrel vett a Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László fedélzeti szerelő alkotta hármas. A dunaszentbenedeki trió számára a legfontosabb feladat a kamionos kategória első helyének megőrzése volt, illetve az, hogy amennyiben lehetséges, megpróbáljanak közelebb kerülni az autós-kamionos összevont értékelést vezető apa-fia pároshoz, Patrick és Lucas Martinhoz.

Teljesítették az utóbbi feladatot is, hiszen az előző napi 1 óra 10 perces hátrányukat 4 perccel megfaragták, s bár a fordítás így nem sikerült, ez a legkisebb mértékben sem zavarta a Scania Qualisport Torpedo legénységét, akik 2010 után másodszor bizonyultak a legjobb kamionos egységnek a tizenkettedik alkalommal megrendezett Africa Eco Race-en.



„Fantasztikus érzés, hogy sikerült újra győzni, túlzás nélkül ez a legnagyszerűbb pillanat számomra. Ezen az utolsó gyorson nyomtuk, ahogyan a csövön kifért, de odafigyeltünk, hogy ne hibázzunk, mert arra azért elég volt ez a 187 kilométer, hogy sokat bukjunk rajta, akár mindent… A lényeg, hogy itt vagyunk és elértük azt, amire a legjobban vágytunk. Tizedszer vagyunk itt, tíz év után győztünk újra, remek eredménnyel indítottuk a 2020-as évet. A csapat minden egyes tagja remek munkát végzett, végig csodálatos volt a hangulat a Qualisport Racingnél, mindannyian motiváltak voltunk, mert jól akartunk szerepelni. Már nagyon várom, hogy holnap újra ott legyünk a Rózsaszín tó partján a magyar nemzeti lobogóval. Szeretnék gratulálni Fazekas Karcsi barátomnak, aki első próbálkozásra végigcsinálta ezt a borzalmasan nehéz versenyt és nagyszerű eredményt ért el. Úgy gondolom, hogy a lehetőségeinkhez mérten hozzájárultunk a magyar autósport hírnevének öregbítéséhez!” – értékelt Kovács Miklós, aki az utolsó szelektív 2 óra 28 perces eredménnyel teljesítette, ami a kamionosok között a 2., az összevont értékelésben pedig a 7. helyre volt jó.

Fazekas Károly két társával, Csákány Péter főszerelővel és Horn Albert navigátorral 2 óra 32 perc alatt teljesítette az utolsó szakaszt, ami a kamionosok között a 3., az összevont értékelésben pedig a 15. helyre volt elegendő a napi szakaszon. A balatonfüredi Scania-trió minden tiszteletet megérdemel: a kategória végelszámolásánál Kovácsék mögött 3 óra 36 perccel végeztek a 2. helyen és megszerezték a dobogó legalsó fokát az autós-kamionos összevont értékelésben is. Az Africa Eco Race évről évre egyre nehezebb, a távot ritkán szokták első próbálkozásra hibátlanul teljesíteni, így a Fazekas Motorsport eredménye kétségkívül a rendkívüli tettek közé sorolható.

Eldőlt a csata a motorosoknál is, ahol címvédés született: a tavalyi győztes, a Yamahával versenyző Alessandro Botturi ugyan csak az 5. pozícióban zárta a záró szakaszt, ám így is megvédte címét. A talján motoros az összesítésben 3 perc 59 másodperccel múlta felül a norvág legendát, a korábbi többszörös győztes Pal Anders Ullevalsetert. A 3. helyre szintén egy olasz versenyző iratkozott fel a legnépesebb kategóriában: ezt a pozíciót a Husqvarnával versenyző Paolo Lucci szerezte meg.

A mezőny az utolsó mauritániai szelektívet követően határt lépett, az éjszakát már Szenegálban, St. Louis városa mellett töltik. Az Africa Eco Race zárónapján egy 22 kilométer hosszú demonstrációs száguldás vár a versenyzőkre az Atlanti-óceán partján, amelynek célja a terepralis berkekben kultikusnak számító helyszín, a Dakar mellett található a Rózsaszín tó lesz. Ott tartják meg az esemény pódiumceremóniáját és díjátadóját is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: