DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Tereprali

Serradori nyert, Alonso második a meglepetésszakaszon

Az eddigi élmenők küszködtek a Dakar nyolcadik szakaszán, Sainz közel húsz percet veszített. A vezető helyen hárman is álltak, Fernando Alonso eddigi legjobb részeredményét érte el.

Miután a szerdaitól fogva a Szaúd-Arábiában zajló Dakar Rali minden felvonását Carlos Sainz, Stephane Peterhansel és Nasser Al-Attiyah hármasa zárta az első három helyen különböző kombinációkban, felüdülés látni a Wadi ad-Dawasirból kiinduló és ugyanide visszatérő hétfői szakasz eredményét. A 474 kilométeres kör különböző mérőpontjain előbb Bernhard ten Brinke, majd Yazeed Al Rajhi volt a leggyorsabb, a 212. kilométertől viszont Mathieu Serradori diktálta a tempót.



A Mini és Toyota gyári egységeivel szemben Century CR6 buggyval versenyző francia végül megszerezte karrierje első Dakar-szakaszgyőzelmét, 4 perc 4 másodpercet adva a második helyezettnek, az eddigi legjobb részeredményét elérő Fernando Alonsónak. Orlando Terranova, Giniel de Villiers és Al Rajhi alkották a további sorrendet. A nagy nevek jóval hátrébb következtek, Peterhansel a 9. pozícióban 13 perc lemaradással, Al-Attiyah a 11. helyen 16 perc hátrányban, Sainz pedig a 13. pozícióban 19 perc deficittel. Sainz feladatát nehezítette, hogy a teljes mezőnyből elsőként kellett kezdenie a pályát – nem voltak előtte motornyomok, melyeket követhetett volna – Peterhansel pedig féltávnál nyilatkozott nehéz terepről.

Összetettben Sainz 6 perc 40 másodpercre fogyatkozó előnnyel tovább vezet a Dakar kétharmadánál, mögötte a hatodik helyig nem változott a sorrend, Serradori viszont egy pozíciót előrelépve már hetedik, Alonso a 13. helyen áll az összetettben.

A motorok és quadok számára törölték a gyorsaságit Paulo Goncalves halálos kimenetelű vasárnapi balesete miatt. A 40 éves korában elhunyt portugál csapata, az indiai Hero a tragédia miatt visszalépett a versenytől. A cikk megjelenésekor a kamion és SSV kategória élmezőnye még nem érte el a célt.

Az állás nyolc szakasz után:

Autó: 1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (Mini) 31:56:52; 2. Nasser Al-Attiyah, Mathieu Baumel (Toyota) +6:40; 3. Stephane Peterhansel, Paulo Fiuza (Mini) +13:09; 4. Yazeed Al-Rajhi, Konstantin Zhiltsov (Toyota) +32:25; 5. Orlando Terranova, Bernardo Graue (Mini) +43:02.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: