DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Tereprali

Saghmeister és Gyenes is a Dakar legendái között

Magyarországot ugyan 2020-ban senki nem képviseli az új helyszínre költözött Dakar Ralin, ám Saghmeister Gábor és Gyenes Emánuel ezúttal is ott lesznek, ráadásul Dakar-legendaként már kiemelt bánásmódban részesülnek.

„A versenytársaimmal állandó kapcsolatban vagyok, és mindannyian szeretnék, hogy ismét ott legyek a Dakar Ralin, már csak azért is, mert már én is a Dakar-legendák közé tartozok” – mondta lapunknak a szabadkai Saghmeister Gábor, amikor pár héttel ezelőtt még nem lehetett benne biztos, hogy 12. alkalommal is részt vehet-e a sivatagi megmérettetésen. A szerbiai motoros még az év elején, egy boszniai motokrosszversenyen szenvedett komoly térdsérülést, és végül műtétnek is alá kellett vetnie magát, így az év nagy részében nem is ülhetett motorra. Nem hagyta azonban, hogy az egészségi probléma úrrá legyen rajta, december elején Franciaországban hajóra tudta tenni legújabb fejlesztésű KTM-jét, ezzel tulajdonképpen megerősítve nevezését a Szaúd-Arábiában zajló versenyre.

f6c60



De hogy mi is egész pontosan ez az emlegetett Dakar-legendai státusz? Ezt a besorolást azok a versenyzők kapják meg, akik már legalább tízszer beneveztek az év legnagyobb terepraliversenyére. „Ennek nyomán pedig különféle apró előnyöket élvezünk például az étkezésnél, a tankolásnál, de a verseny előtti regisztráció többórás procedúráját is kikerülhetjük. A Dakar-legendák mindenhova soron kívül mennek“ – árulta el Saghmeister.

Szerbia motorosa gyorsan szeretné feledtetni az idén januárban történteket, amikor az utolsó dél-amerikai Dakar legelső szakaszának 29. kilométerén fel kellett adnia a versenyt. Akkor indult először a Male Moto kategóriában, ami megtiltja a szervízcsapat igénybevételét, a motorral kapcsolatos minden szerelési munkát magának kell elvégeznie – és éppen ez a szabály okozta a vesztét, az olajpumpa korai meghibásodásával szemben ugyanis tehetetlen volt. Idén ismét ebben a kategóriában versenyez, ráadásul a szerb állam támogatásával végre megkapta a legújabb generációs, 2020-as KTM 450-es modellt, így félreteheti az évek óta használt és már igencsak elavult 2011-est.

Saghmeister az eddigi 11 Dakarjából nyolcon eljutott a célig, és a 2014-es 53. helyén igyekszik most mindenképpen javítani, amire a jobb technikának köszönhetően immár reális esélye is lesz.

Szerbia mellett Romániának is van egy magyar származású, sokat látott Dakar-menő motorosa. Gyenes Emánuel Szatmárnémetiből származik, és most nevezett be 10. alkalommal a versenyre, így első alkalommal ő is megkapta a legendáknak járó besorolást. Idén januárban ő szintén kiesett, miután egy pár hónappal korábbi kartörésre sérült rá egy esés során. A legjobb eredménye a 2016-os 14. hely, így ennek megfelelően most is magasra teszi a mércét a KTM nyergében.

Dakar-2020

Hogy a Dakar-legenda státusz mennyire különleges, azt jól példázza, hogy a 2020-ra nevező 148 motoros közül csupán 13-an rendelkeznek vele. A mezőny legismertebb tagjai közül Joan Barreda Bort, Paulo Goncalves, Laia Sanz, Stefan Svitko és Olivier Pain is kivételezett, és velük említhető egy lapon Gyenes és Saghmeister.

Az autósok között már lényegesen többen, 24-en vannak a legendák, a fő esélyesek szinte mindegyikének megvan már az ehhez szükséges rutinja: Al-Attiyah, Roma, Peterhansel, Sainz, de Villiers és Terranova mind megkapják azokat az előnyöket, amelyekért az újonc Fernando Alonsónak például még sorba kell állni.

A 2020-as, összességében 42. Dakar Rali január 5-17. között zajlik majd Szaúd-Arábiában, Jeddah és Qiddiya között.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: