DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Tereprali

Kamionos ütött el egy nézőt a Dakar Ralin, kizárták

Andrej Karginov harmadik helyen állt a pénteki szakasz után, vasárnap azonban már nem lehet ott a folytatásnál, a versenybíróság ugyanis kizárta egységét a küzdelemből.

A Dakar Rali ötödik, leghosszabb szakaszán súlyosnak tűnő, de a körülményekhez képest mégis szerencsés kimenetelű baleset történt: a kamionosok értékelésében korábban két szakaszt is megnyerő Andrej Karginov elütött egy hatvan éves, dél-afrikai állampolgárságú férfit.



Az orosz a Kamaz bal hátsó kerekével áthajtott a nem kijelölt területen tartózkodó néző bal lábán, majd továbbhajtott, hogy harmadik helyről várja a folytatást. A szervezők jelentése szerint a pórul járt férfit azonnal kórházba szállították, ahol megállapították, hogy combcsonttörést szenvedett. A versenybíróság némi vizsgálódás után azonban kizárta Karginovot a raliról, mivel elmulasztotta az ilyen esetben kötelező segítségnyújtást. 

A 2014-es Dakar Ralit megnyerő Karginov kizárását a Kamaz csapatfőnöke, a maga is hétszeres győztes „cár”, Vlagyimir Csagin „nagyon durvának” nevezte, és hozzátette, versenyzője csak akkor tudta meg, mi történt, amikor visszaérkezett az arequipai szervízparkba. „Az út során nagyon sok nézővel lehet találkozni, a legkeményebb szakaszokon különösen, több csoportban figyelik az eseményeket” – idézte az oroszt a Motorsport.

„Az egyik emelkedő felé öten álltak közel egymáshoz egy ilyen csoportban: négyen el tudtak lépni, de az egyikük ott ragadt a homokban, a kamion pedig átment a bal lábán. Andrej ezt természetesen nem vette észre, hiszen a szélvédőn keresztül csak az eget és a hegy tetejét lehetett látni az emelkedő miatt. A bírák kivizsgálták az esetet, és meglepetésre nagyon durva döntést hoztak azzal, hogy kizárták az egységet. Sajnos itt nem fellebbezhetünk ez ellen, csak a verseny után. Egyelőre el kell fogadnunk a döntést, és három egységgel kell folytatnunk a küzdelmet” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: