DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Tereprali

Laller Racing Dakar Team – Hárman támadnak a világkupán!

Nagy erőkkel készül a HunGarian Baja tereprali világkupafutamra a Laller Racing Dakar Team. Nem csupán egy komoly megmérettetés vár Horváth Lajosékra, de mint csapat is szép kihívás elé néznek: ezúttal ugyanis már három motorossal vág neki a gárda a versenynek. Az LRDT másik két pilótáját, Kárpáti Pétert és Pajer Csabát faggattuk.

 

Péter, neked ez lesz az első HunGarian Baja-d. Milyen érzésekkel, milyen felkészüléssel után vágsz neki a futamnak?

Tavaly is tervben volt már a HunGarian Baja, idén pedig ténylegesen ott leszek a rajtnál. Nagyon várom, hiszen a legutóbbi megmérettetésünk a Hellas Rally volt, és már hiányzik a versenyhangulat, a küzdelem a pályán. A motoromat felkészítettük, egy új fejidom és friss rugóstagok várják a bevetést. Én magam június közepén átestem egy orrsövényműtéten, amiből teljesen felépültem, az azóta eltelt időszakban pedig igyekeztem visszanyerni a kondíciómat. Futás és edzőterem volt terítéken, na meg motorozás a jelenleg tomboló hőségben - jelentem, bírom a strapát!

Csaba, mesélj egy kicsit arról, hogy miért nem versenyeztél eddig ebben az esztendőben?

A gerincemmel voltak problémák, egy csigolyasérüléssel küszködtem, így sajnos hosszú időt ki kellett hagynom. Az orvosok nem sok jóval kecsegtettek, azonban én nem adtam fel: konzekvens munkával megerősítettem a gerincoszlop körüli izmokat, valamint a hasfalamat is. Most jelen pillanatban tünetmentes vagyok, nagyon várom már a világkupát, hiszen a HunGarian Baja tulajdonképpen egy főpróba is lesz nekem.

pajer

Pajer Csaba


Peti, milyen eredménnyel lennél elégedett?

Nem indultam még világkupafutamon, de azt látom, hogy borzasztóan erős lesz a mezőny, és a ránk váró kihívás is embert próbálónak ígérkezik. Dakaros szereplők, nagymenők, remek versenyzők vesznek majd körül bennünket, akiknek nagyon nagy dolog lenne felvenni a tempóját. Természetesen a reális cél az, hogy versenyezzek, végigcsináljam a HunGarian Baja-t, ezzel is felkészüljek a világ legnagyobb hosszútávú kihívásra, a Dakar Rally-ra. A verseny rövidségéből adódóan az átlagosnál talán többet lehet vállalni, így én is megpróbálom majd minél jobban megnyomni, meglátjuk ez mire lesz elég.

Csaba, hogy érzed, mennyire leszel képes felvenni a ritmust a sérülésed után? Hogyan edzettél, készültél erre a versenyre?

Speciális fizikoterápián vettem részt, a kezelések végeztével pedig mindezt súlyzós edzésekkel kiegészítve otthon tovább folytattam. Rendszeresen a fájdalomhatárig dolgoztattam magam, ehhez pedig előbb-utóbb muszáj volt hozzászokni a testemnek. Ezután jöhetett a hosszútávú kerékpározás, majd végül a motorozás, amelyre szintén - lekopogom - nagyon jól reagáltam. Meglátjuk ez mire lesz elég, de azt nyugodtan megígérhetem, hogy apait-anyait beleadok, extra elszántsággal állok oda a megoldandó feladathoz!

pajer1

Pajer Csaba és Kárpáti Péter

Péter, milyen lesz nagy csapattal, két másik kollégával együtt versenyezni?

Lallerrel már megszoktuk egymást, de biztos most is látok majd olyan rutinmegmozdulásokat tőle, amit érdemes lesz beépíteni a versenyzésembe. Pajer Csabival ellenfélként jól ismerjük egymást, örülök neki, hogy kitartott, felépült és csatlakozik hozzánk! Büszke vagyok rá, és a csapatra is, hiszen Magyarországon nem sok olyan gárda van, amely három motorost tud prezentálni - a Laller Racing Dakar Team ilyen.

Csabi, nálad, hogy fest ez a része a képletnek? Milyen célokkal vágsz neki a világkupafutamnak?

Hatalmas motiváció dolgozik bennem. Nagyon nehéz időszakon vagyok túl, a sérülésem után a kezelőorvosaim lemondtak rólam, de én nem tudtam beletörődni abba, hogy itt a vége. Felépültem, jól érzem magam, és húzni fogom a gázt, ahogy csak tőlem telik. A dobogó valamelyik fokára szeretnék odaérni! A korábbi HunGarian Baja versenyeken mindig közbeszólt a sors, hol defektet kaptam, hol a technika makacsolta meg magát. Remélem, most minden összeáll majd egy jó eredményhez!

kárpáti

Kárpáti Péter

Végezetül mindkettőtöket kérdeznénk: hogyan élnétek meg, ha „élet-halál” versenyszituációba keverednétek a pályán egymással, vagy épp Lallerrel? Van csapatsorrend?

K.P.: a tereprali alapvetően egyéni sportág, de természetesen, ha valakinek segítségre van szüksége, akkor jó sportemberként és bajtársként mindent elkövetünk a másikért. Úgy gondolom, hogy ez csapaton belül hatványozottan igaz. Nincs semmilyen sorrend, de bajtársias felfogással fogjuk húzni a gázt!

P. CS.: Nincs csapatutasítás. Mindenki megy a saját tempójában, és segítjük egymást, ahol csak tudjuk. A hármas felállás mindenkinek új lesz, de én érzem, hogy olajozottan fog működni ez a történet. Amiben előre megállapodtunk, az az, hogy az etapok végeztével a beérkezés sorrendjében fogjuk lefolytatni a szervízelést.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: