DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Tereprali

Osztrák motoros nyerte az idei Dakart

Rövid, 120 kilométeres mért szakasszal ért véget a 2018-as Dakar. A motorosok között Matthias Walkner megszerezte első győzelmét, quaddal Ignacio Casale nyert.

Egyszerű volt Matthias Walkner feladata a Dakar, utolsó, 14. napján: 22 perces előnyét kellett megőriznie a motorosok között a mindössze 120 kilométeres gyorsaságin. A Cordobából kiinduló és ugyanide visszatérő szakaszon az osztrák KTM-es nyolcadik időt futott, és kevesebb mint hat percet veszített. 2017-es második helye után negyedik próbálkozásra megnyerte a Dakart.

Az utolsó szakasz leggyorsabbja az argentin Kevin Benavides lett, aki második helyen zárta a versenyt – bár végig az élmezőnyben motorozott, csak a végén szerezte meg első szakaszgyőzelmét a Dakaron. Toby Price állt a dobogó alsó fokára, Antoine Meo pedig negyedik lett – három gyári KTM végzett az első négyben, csak Benavides Hondája lóg ki a sorból. Az osztrák gyártó zsinórban 17. győzelmét ünnepelte a terepversenyen.



Walkner győzelme a 10. szakaszon pecsételődött meg: az egészen eddig elképesztő szoros mezőnyben hatan voltak tíz percen belül, kedden azonban az éllovas Adrien van Beveren elesett és megsérült, és további négy élmenő veszített időt, az osztrák így 40 perces előnyben találta magát. Ezt követően a motorosok számára törölték a 11. szakaszt (rossz időjárás miatt a 9. nap gyorsaságiját szintén nem rendezték meg), ami szintén Walkner malmára hajtotta a vizet.

A Dakar első hetében a címvédő Sam Sunderland, Van Beveren, Benavides és a gyors, de hullámzóan teljesítő Joan Barreda diktálták a tempót, az argentin kivételével azonban mindenki kiesett.

A motorosok egyetlen magyar nemzetiségű indulója, Horváth Lajos már a verseny második napján kiesett műszaki hiba miatt. Két határon túli magyar viszont célba ért: Gyenes Emánuel a 23., Saghmeister Gábor a 79. helyen zárta a kéthetes maratont.

A quad kategóriában Ignacio Casale szerzett fölényes győzelmet 1 óra 39 perces különbséggel. A chilei versenyző nyeregben érezhette magát attól kezdve, hogy a címvédő Szergej Karjakin a második helyről kiesett az ötödik szakasz folyamán, és kartöréssel feladta a versenyt. Casale ötödik szakaszgyőzelmével koronázta meg versenyét. 2014 után második Dakarját nyerte, Marcos és Alejandro Patronelli után ő a harmadik, aki ismételni tudott a quad kategóriában.

A négykerekű motorok versenyében az argentin Nicolas Cavigliasso fantasztikus versenyt teljesített: újoncként második helyet szerzett, míg a harmadik Jeremias Gonzalez lett.

A Dakar eredménye 14 szakasz után:

Motorok

1.

 Matthias Walkner

KTM

43:06:01

2.

 Kevin Benavides

Honda

+16:53

3.

 Toby Price

KTM

+23:01

4.

 Antoine Meo

KTM

+47:28

5.

 Gerard Farres

KTM

+1:01:04

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: