Steward
Gobodics Tamás
AJÁNDÉK DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. május 28. csütörtök
Tereprali

Scania-siker a Hungarian Baján

2010 után újra kategória-győztesként zárta a Hungarian Baját, a terepralisok Világkupa-sorozatának hazai fordulóját a Qualisport Racing kamionos együttese. Kovács Miklós pilóta és két társa, Czeglédi Péter navigátor és Ács László fedélzeti szerelő óvatos versenyzéssel juttatta a dobogó legfelső fokára a Scania Qualisport Torpedót a Veszprém térségében rendezett összecsapáson.

Nem volt könnyű helyzetben a dunaszentbenedeki formáció a legrangosabb hazai terepralis viadal előtt: az sem volt biztos, hogy egyáltalán ott tudnak lenni a megmérettetés pénteki rajtjánál, hiszen miután a kamionosok között a 9. helyen zárták a Silk Way Rally-t, a felszerelés heteken át zötykölődött hazafelé, de szerencsére az utolsó pillanatban a szállítmány megérkezett. Ebből kifolyólag a trió érdemi előkészületek nélkül, az utolsó kínai táborban megejtett szervizzel vágott neki a hazai rendezésű Világkupa-fordulónak, amely a lehető legjobban alakult számukra.

Köszönhetően a kialakult helyzetnek, a Qualisport-trió úgy döntött, hogy kímélő üzemmódban teljesítik a távot, amelynek a kamionos kategóriában két másik egység is nekivágott. A pénteki a prológot a második helyen zárták a Buggyra-Tatra egysége mögött, míg a két hosszú szombati szelektív után 5 perc volt a magyarok hátránya a cseh formációhoz képest. „Vasárnap reggel elhatároztuk, hogy megpróbálunk tapadni az ellenfélre, lehetőleg komoly kockázatvállalás nélkül. Hála az égnek, ez a stratégia kifizetődött, ugyanis addig-addig kergettük a Soltys, Kalina, Sikola hármast, hogy beleszaladtak egy hibába, így az utolsó szakaszra már nem is jöttek ki” – mondta Kovács Miklós.A Scania-formáció 5 óra 45 perces idővel zárta a Hungarian Baját, így 2010 után másodszor ünnepelhettek győzelmet a futam kamionos kategóriájában. „Természetesen nagyon örülünk annak, hogy sikerült ismét nyerni itthon, a hazai közönség előtt. Már korábban is mondtam, hogy ezzel a versennyel kapcsolatban a legfőbb motivációnk az volt, hogy megmutassuk magunkat az itthoni szurkolóknak, akik mindig, minden körülmények között mellettünk állnak, amikor távoli tájakon versenyzünk, s akiknek biztatása, szurkolása hihetetlenül sokat jelent számunkra. A csapattal együtt nekik ajánljuk ezt a sikert!” – fogalmazott a pilóta.

Hogy mi a Qualisport Racing számára a menetrend a közeljövőre? A kamionsport iránt érdeklődők az FIA Truck Race következő két fordulójában is láthatják a Scania Qualisport Torpedót: a különítmény a szervezők meghívott vendégeként augusztus 26-27-én a Hungaroringen, valamint szeptember 2-3-án a csehországi Mostban is jelen lesz, hogy bemutató köröket fussanak a sárga monstrummal. Aztán pedig ahogyan 2008 óta mindig, következhet az év legfőbb versenye, az Africa Eco Race, amely december 31-én startol Monacóból, s ahol a dunaszentbenedeki csapat immáron kilencedik alkalommal áll majd rajthoz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?