DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Tereprali

Al-Attiyah sikere, újabb ájulás és rövidítés a Dakaron

Az egész Dakar Ralira jellemző gondok továbbra sem enyhülnek - a csütörtöki szakaszt is idő előtt megszakították. Két nappal a vége előtt már az autóknál és a motorosoknál is kiengedhet az éllovas.

A La Riojából induló és San Juanban záruló nap végeztével újabb motorosról érkeztek rossz hírek. Az eleinte még a győzelemért is harcban álló, de az elmúlt két napban technikai gondok miatt visszaeső Paulo Goncalves a mért szakasz 118. kilométerénél balesetet szenvedett, és a hírek szerint eszméletlen állapotban találtak rá, majd pedig légi úton kórházba szállították. Állapotáról azóta nem érkeztek hírek.

Dppi_05116003_249



Az etapot egyébként a motorok és a quadok számára a második mérési pontnál biztonsági okokra hivatkozva megszakították, de mindezt csak azt követően, hogy 14 motoros már a célig is eljutott. A teljes eredménylista összeállításához így szükség lesz még némi számolgatásra, az viszont bizonyos, hogy a szakaszt idén másodszor a francia Antoine Meo nyerte Toby Price előtt, Price pedig így már 35 perces előnnyel vezet Stefan Svitkóhoz képest. A rövidítés segítette az előző napi esés során megsérült Saghmeister Gábort is abban, hogy eljusson a célig.

Az autósoknál Nasser Al-Attiyah érte el a legjobb eredményt, hat perccel Sebastien Loeb, héttel Mikko Hirvonen és nyolccal Stephane Peterhansel előtt. A katari így noha faragott egy kicsit az előző nap egy órára ugró hátrányából Peterhansellel szemben, ám ennél drámaibb fordulatnak kell történnie ahhoz, hogy bárki is elvehesse a győzelmet a franciától, hiszen már csak két szakasz van hátra a Dakarból.

Bár Alejandro Patronelli másfél perccel volt csupán lemaradva éllovas testvérétől, Marcostól, csütörtökön első szakaszgyőzelmét szerezte a quadok között a 2015-ös Dakaron – ezzel pedig 8 másodpercre csökkentette lemaradását az utolsó két nap előtt. Kamionnal az összetettben csak 8. helyen álló kamazos Eduard Nikolaev bizonyult leggyorsabbnak, Peter Versluis és Ton van Genugten előtt. Gerard de Rooy csupán hatodik időt futott, de továbbra is 1 óra előnnyel áll az élen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: