DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Tereprali

Dakar: Loeb, magyarok, bukások

Két versenynapon van túl a Dakar mezőnye, s a küzdelem roppant izgalmasan kezdődött az időjárási viszontagságok ellenére – az alábbi cikkben öt érdekességet emeltünk ki az első szakaszokról.

1. Loeb duplája

A Dakar-újonc Sebastien Loeb tökéletesen kihasználta, hogy az első szakaszok jellegüket tekintve a klasszikus ralis pályákra emlékeztetett, s mindkét gyorsaságin győzni tudott. A tavalyi versenyen a quadosok közt Ignacio Casale tudott két első hellyel nyitni, míg az autós mezőnyben egészen 2011-ig kell visszamennünk hasonlóért, amikor Carlos Sainz húzta be az első két szakaszt. Ha esetleg a triplázás is összejön neki, azzal egy közel húsz éves csúcsot állíthat be, utoljára 1998-ban Bruno Saby volt képes hasonlóra – természetesen ő sem újoncként...

loeb_dakar_2_redb



2. Esélyesek hátrányban

A tavalyelőtti győztes Nani Roma a tavalyi kiíráshoz hasonlóan az idén is tulajdonképpen az első nap elveszítette az esélyét az összetett sikerre. A spanyol versenyző az elsőként megtartott Villa Carlos Paz – Termas Rio Hondo-szakaszon szedett össze közel 48 perc hátrányt, amit szinte lehetetlen lesz lefaragni az elkövetkezőkben. Carlos Sainz és a tavalyi berobbanó Al-Rajhi szintén rosszul kezdett, de az ő első napi 11 perces lemaradásuk még nem tűnik végzetesnek. Loeb mindenesetre parádézik, bár utóbbi a második napon újabb öt percet gyűjtött be. Szintén rosszul áll a dél-amerikaiak reménysége, Orlando Terranova, aki jelenleg a 23. helyet foglalja el 36 perc hátránnyal.

3. Büntetés a motorosoknál

Hiába számoltunk be tegnap Joan Barreda Bort szakaszgyőzelméről, a tavalyi Dakar első felében Marc Comát is megizzasztó spanyol versenyzőt később sebességtúllépés miatt megbüntették, így az argentin Benavides lett a szakaszgyőztes a portugál Goncalves előtt, míg Barreda Bort csak az ötödik helyen zárta a napot. Az összetett nagyon szoros, hiszen öten is egy percen belül vannak: a szlovák Svitkót Benavides, Barreda Bort, Goncalves és a francia Duclos követi.

barreda_dakar_redb

4. Magyarok a mezőnyben

A motorosok közt két határon túli magyar versenyzőért szoríthatunk: az erdélyi Gyenes Emanuel a 20., míg a vajdasági Saghmeister Gábor a 82. helyen áll két versenynap után. Az autósok közt idén egy magyar egység szerepel: Somfaiék Toyotója 2 óra 23 perc lemaradással a 75. helyet foglalja el a 102 célba érőként regisztrált egység közül.

5. Fogy a mezőny

A prológot 111 autó, 136 motor, 45 quad és 55 kamion kezdte meg, közülük egy, a tömegbalesetet okozó kínai egység már ezen a napon befejezte a száguldást. A várakozások szerint a szerdai versenynapon 109 autó, 132 motor, 44 quad és 54 kamion áll majd rajthoz, de az első maratoni szakasz komolyan megrostálhatja a mezőnyt. Igazán nagy név még nem búcsúzott a versenytől – a legemlékezetesebb kiesés a kínai Mini balesete mellett a van den Brink-féle kamioné volt, mely a keddi szakasz megkezdése előtt égett ki az út szélén.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: