DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Milyen szórófejet válassz az öntözőrendszerhez?

Nem is olyan régen csak a kerti csap, a slag és az öntöző kanna állt rendelkezésre ahhoz, hogy megöntözzük a növényeinket. Azóta azonban változott a helyzet, és ma már egy profi öntözőrendszert is használhatunk, ami a közreműködésünk nélkül automatikusan működik.

 

Az automata öntöző egy komplett rendszer, ami azt jelenti, hogy több kisebb-nagyobb elemből tevődik össze. Közülük az egyik a szórófej, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a víz eljuthasson a növényekig. Mivel többféle típusa is létezik, így bármilyen területről, illetve növényekről is legyen szó, könnyen megtalálhatod a megfelelőt.

httpsszomszedkert.hu - 2022 december - Cikk3



Még nem találtad meg a tökéletes szórófejet?

Ha még nem tudod, hogy honnan érdemes beszerezned, akkor nézz körül a Szomszedkert szórófejek és fúvókák kínálatában! Itt a rotoros és a spray kivitelben készülő változatokat is megtalálod. Sőt, minden más is rendelkezésedre áll ahhoz, hogy profi öntözőrendszert állíts össze. 

Szeretnél többet is megtudni a szórófejekről? Akkor a lehető legjobb helyen vagy, ebben a bejegyzésünkben ugyanis sok hasznos információt megosztunk. Elmondjuk, hogy pontosan milyen feladatot látnak el, illetve hogy milyen típusai közül választhatsz. Végül pedig azt is eláruljuk, hogy pontosan miben is különböznek egymástól az egyes fajták.

Milyen szerepet tölt be a szórófej?

Az öntözőrendszer minden egyes eleme fontos szerepet tölt be a működésében. Ez még abban az esetben is igaz, ha egy olyan apró alkatrészről van szó, mint amilyen a szórófej. Amikor a mágnesszelepek jelet kapnak az öntözésvezérlőtől, akkor megnyitják a víz útját. Nem sokkal később pedig a víz a szórófejeken keresztül jut ki az öntözni kívánt területre.

Természetesen nem akárhogy, hanem a megfelelő mennyiségben, a megfelelő intenzitással és a megfelelő szórástartományban. Mivel a növények eltérő vízigénnyel rendelkeznek, és a terület is nagyon sokféle lehet, így más-más szórófejet érdemes használni. 

Milyen típusai vannak a szórófejeknek?

Alapvetően a szórófejeknek két nagy csoportját különböztetjük meg. Az egyik kategóriába a rotoros változatok, a másikba pedig a spray kialakítású típusok tartoznak. Mindkettő a földbe van süllyesztve, csak akkor emelkednek ki onnan, amikor működésbe hozzuk őket.

Miben különböznek egymástól az egyes típusok?

A működésüket tekintve vannak különbségek is köztük. A rotoros szórófejek akár 8-10 méteres tartományban is képesek kiszórni a vizet. Mint ahogy a nevük is mutatja, közben körbe-körbe forognak. Ezzel szemben a spray változatok legfeljebb csak 2-5 méteres sugarú területre juttatják el a vizet, és nem végeznek rotoros mozgást.

Láthatod, hogy a szórófejek rendkívül fontos szerepet töltenek be az öntözőrendszerek működésében. Nem vitás, hogy nélkülözhetetlen a használatuk, legfeljebb csak az lehet a kérdés, hogy melyik típusát érdemes használni. Mielőtt végleges döntést hozol, mindenképp vedd számításba, hogy milyen adottságokkal rendelkezik a terület, és milyen távolságba kell eljuttatni a vizet.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: