DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Toraja, a holtak és az élők földje

Toraja, az eldugott, indonéziai falucskában az élet nem ér véget a halállal. Az ott élő törzs tagjai az elhunyt családtagokkal együtt élik mindennapjaikat, mindaddig, amíg lehetőségük nem adódik a végső nyughely megteremtésére.

Aki Torajába látogat, készüljön fel egy igazi, földöntúli kalandra! Az indonéziai Sulawesi hegyvonulatok adnak otthont egy igen különös népcsoportnak, akik szerint a halállal nem szűnik meg a földön töltött élet.

wanderers.hu - 2022 augusztus - LinkMarketing - 1



A Wanderers utazási magazin cikkében még ennél is többet megtudhatsz a toraják érdekes kultúrájáról és történelméről. Ez a kicsi, de büszke nép sok mindenen keresztülment az évek során, és gazdag tradícióik alakultak ki. Számukra a halál nem egyenlő az élet megszűnésével, halottaikat ugyanazon módon kezelik, ahogy a törzs többi tagjait.

Hogyan élnek a holtak Toraja kis falujában, és milyen szokások társulnak a mindennapokhoz? Van túlvilág és megnyugvás a halottak számára? Milyen áldozatokat kell hozni az örök békességért?

A toraják uralta vidék és szokások

A toraják a Sulawesi hegyvonulatokban élő, úgynevezett hegyi emberek, akiknek az élet és a halál kapcsolatáról vallott nézete merőben más, mint a miénk. Náluk a halál bekövetkeztével nem szűnik meg az élet.

A törzsi felfogás szerint a halál csupán egy ideiglenes betegség, nem egy végleges állapot. A halottak köztük élnek, öltözködnek, esznek, isznak, cigarettáznak. Teljes jogú tagjai a közösségnek egészen addig, amíg végső nyughelyükre el nem juthatnak.

A halottas ceremónia mindenben különbözik a miénktől, hiszen a szomorú hangulat helyett örömteli ünneplésnek számít ez. A halottak végső eltávozását egy külön ceremónia teszi lehetővé, amely évekig, de akár évtizedekig is elhúzódhat. Addig az elhunyt családtagok az élők között “élnek”.

Hogyan élnek a halottak Toraján?

Amikor egy törzsi tag meghal, testét nem helyezik végső nyughelyre. A családtagok egy külön szobában helyezik el halottaikat, ahol tovább “ehetnek, ihatnak, élhetnek” együtt a többiekkel.

A toraják úgy tekintenek halottaikra, mint a betegekre, akik nem képesek mozogni, így segítséget igényelnek a még élő társaiktól. A halottakat felöltöztetik mindennapi viseletekbe, kávét, ételt italt szolgálnak fel nekik a ház déli részében.

A halálról alkotott furcsa nézetük mellett azonban a toraják körében is létezik túlvilág, ahová a halottak egy különleges vándorlás és hosszas várakozás után juthatnak el.

Ceremónia a végső megnyugvásért

Ahhoz, hogy a toraják meglelhessék a halál legvégső nyughelyét, bivalyáldozatokat kell bemutatni. A bivalyok azok az állatok, akik a halottak koporsóját húzzák majd a mennyország felé. Ennek értelmében, minél több bivaly kerül feláldozásra, annál hamarabb térhetnek nyugalomra.

A bivalyáldozat azonban szinte megfizethetetlen összegbe kerül a legtöbb lakónak, így van az, hogy a halottaknak több évi spórolást kell várnia, míg eljuthatnak a mennyországba. Tudj meg többet a toraják különleges kultúrájáról a Wanderers oldalán!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: