DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

Ilyen gyakran látogasd meg az állatorvost kedvenceddel

Kutyusodat vagy cicusodat nem csak akkor kell állatorvoshoz vinni, ha valamilyen problémát észlelsz. Bizonyos időközönként más okokból is érdemes felkeresni a doktort. Az alábbiakban utánajárunk, milyen időközönként ajánlott ellátogatni az állatorvoshoz.

Oltás már kölyökkorban

Mikor hozzád kerül új házi kedvenced, már nagyjából 8-12 hetes lehet. Ekkor már rendelkeznie kell egy vagy két oltással, és többször is át kellett esnie féreghajtáson. Ahogy arról a BioZoo.hu hírek oldalán is olvashatsz, miután beköltözött otthonodba a kis jövevény, néhány napon belül érdemes felkeresni az állatorvost. 

https-__www.biozoo.hu_ - 2022 július - Cikk4



Ekkor a doktor megismerkedik a kisállattal, megvizsgálja, és feltehetsz neki számos kérdést is. Ekkor oltást még nem szabad kapnia, hiszen az új környezet, az elválasztás és a megváltozott táplálási mód stresszelheti a cicát vagy a kutyát, és az immunrendszerét is gyengítheti.

7-10 nap elteltével azonban elérkezhet az oltás ideje. Kutyáknál 4 alapvető oltás létezik, amelyet aztán a veszettség elleni oltás és a mikrochip beültetése követ. Az oltások kéthetente követik egymást, és minden esetben sor kerül féreghajtásra is. A veszettség elleni oltást fél év múlva kell megismételni, utána már elegendő csak évente ellátogatni az állatorvoshoz. Cicáknál az első (kombinált) oltást két hónap múlva ismétlik meg, utána már csak évente kell beoltatni a cirmost.

Ivartalanítás félévesen

Ivartalanításra kutyák és cicák esetén is féléves korban kerül sor, amikor az állat még nem ivarérett. A műtét előtt ajánlott részt venni egy vizsgálaton, ahol felmérik az állat fizikai állapotát, illetve egy laborvizsgálat is történik. Erre a megfelelő érzéstelenítési, altatási mód kiválasztása érdekében van szükség. 

Vérvétel évente egyszer

Évente egyszer a fiatal és a középkorú kutyák esetén is sort kell keríteni vérvételre, hiszen a kutyák jóval gyorsabban öregszenek, mint az ember. 10 éves kor felett geriátriai vizsgálat sem árt, amelynek keretében a vérvételen kívül mellkasröntgen, ultrahang és fizikai vizsgálat is történik. Ebben az életkorban már érdemes fél évente beiktatni egy vérvételt. 

Vizitre egyébként sem árt rendszeresen eljárni még akkor sem, ha egyébként a kutya teljesen egészséges. Ha kérdésed van vagy tanácsra szorulsz a kisállat tartásával kapcsolatban, állatorvosod ekkor is biztosan áll rendelkezésedre. 

Betegség esetén azonnal fordulj orvoshoz!

Talán nem is érdemes külön kitérni rá, de ha a kutya vagy a cica megbetegszik, érdemes rögtön felkeresni az állatorvost. Minél előbb kerül sor a kezelésre, annál gyorsabb lesz a gyógyulás is. Enyhébb, otthon kezelhető problémák esetén házi módszerekkel is érdemes próbálkozni, ám ha néhány napon belül nem következik be javulás, nem szabad késlekedni az orvos felkeresésével!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: