DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Fordítsd hasznos dologra érdeklődésed, válj etikus hackerré!

Az etikus hackerek napjaink digitális lovagjainak tekinthetők, ők azok, akik technikai tudásukkal hozzájárulhatnak egy cég adatainak, számítógépeinek, IT eszközeinek védelméhez.

Digitális világunkban minden az online térben zajlik, az adatok, információk értéke óriási, így azok védelme, a kiberbiztonság minden vállalkozás számára egyre fontosabbá válik cégmérettől függetlenül. Ha cégvezetőként nem szeretnéd kitenni vállalkozásodat a hackerek támadásainak, vagy karrierváltáson töröd a fejed és IT vénával vagy megáldva, szerezz naprakész tudást egy jövőbiztos szakmában, képezd magad etikus hackerré.

https-__devakademia.hu_ - 2022 június - Cikk2_resize



A jó oldal: etikus hackelés

Érdekel az informatika világa, és szeretnéd érdeklődésedet, tudásodat, szakértelmedet a jó oldal mellé állítani? Akkor a DevAkadémia etikus hacker képzése neked szól.

Tudtad, hogy a hackelés hasznos is lehet? Amennyiben az IT rendszerekhez való hozzáférésnek, azok adatai, információi megszerzésének, módosításának célja a sötét oldalon álló black hat hackerek támadásainak kivédése, akkor etikus hackelésről beszélünk. A white hat vagy etikus hacker olyan, a tulajdonos felhatalmazásával, hozzájárulásával rendelkező, információbiztonsági szakember, aki a kiber tér védelmét hivatott ellátni. Mindig egy lépéssel a rossz fiúk előtt kell járnia, így átfogó, naprakész tudással kell rendelkeznie.

Mi az etikus hacker feladata?

A white hat hackerek a cég IT rendszerének védelmében hatolnak be egy adott számítógépes rendszerbe, és futtatnak le penetrációs és egyéb biztonsági teszteket abból a célból, hogy rámutassanak a rendszer, a hálózat vagy az alkalmazások biztonsági gyengeségeire, réseire, hogy orvosolni tudják őket az illegális hackerek támadásai előtt.

Az etikus hackerek legálisan, megbízás alapján dolgoznak cégeknek, keresettségüket szakmai tudásuk, tapasztalataik alapozzák meg.

A hackelés, akár a jó, akár a rossz oldalon áll a hacker, komoly szakértelmet feltételez, és bár még az 1960-as években csak pozitív értelemben használták a kifejezést, ma már inkább negatív tartalommal teli. 

Hackelés és kiberbűnözés

A hacker társadalom is sokszínű, az etikus és illegális hackereken kívül szép számban vannak még a kettő között is szakemberek, akik bár nem mindig a tulajdonos felhatalmazásával térképezik fel a rendszerek gyengeségeit, de jelzik azt a tulajnak, és felajánlják segítségüket.

Az etikus hackerek nemcsak feltérképezik a rendszerek gyengeségeit, hanem megismertetik azokat a cégek vezetőivel, munkatársaival, megoldási javaslatokat is tesznek. Ismerik a legújabb technológiákat és módszereket, képesek a kiberbűnözők fejével gondolkodva hatékonyan segítséget nyújtani a támadások kivédésében.

Az IT biztonság egyre nagyobb jelentőséget kap szerte a világon, így az etikus hackerek jelentősége megugrott. Globálisan is óriási az igény white hat hackerekre, így egy jövőbiztos és piacképes szakmáról beszélhetünk, amelynek alapjait egy egyedülálló, online tanfolyam keretében lehet elsajátítani.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: