DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Térburkolatok – Amit érdemes tudni róluk

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb a kereslet a kültéri burkolóanyagok iránt, amire a gyártók is felfigyeltek.

Otthonunk megközelítésére vagy kertünk bejárására manapság nagyon sokféle felületkialakítási opció közül választhatunk. Az egyszerűbb, ömlesztett anyagokon keresztül, mint például a sóder vagy a murva, a betonon át, egészen a térkövekig. Azonban, ha valami igazán mutatós, tartós és könnyen kialakítható végeredményt szeretnénk, akkor ez utóbbi lesz számunkra a legideálisabb megoldás.

Mi alapján válasszunk térkövet?

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb a kereslet a kültéri burkolóanyagok iránt, amire a gyártók is felfigyeltek. Portfóliójuk folyamatos színesítésének köszönhetően ma már mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelő, az otthonához és annak környezetéhez illeszkedő burkolatot. Azonban ez egy hosszú távú befektetés, így a döntésben olyan kulcsfontosságú tényezőknek is szerepet kell játszaniuk, mint a felhasználás célja és a kialakítás költsége. Hiszen az otthonunk körüli kültéri burkolat akár több évtizedre is szolgálhat majd minket.

Felhasználhatóság és technikai paraméterek

A térkő kiemelkedő esztétikai értéke mellett a szakmai érvek szólnak leginkább: könnyen javítható, rendkívül strapabíró, időtálló és beleolvad a környezetébe. Nem kell tartani attól, hogy megreped, szétmorzsolódik, megsüllyed vagy begyomosodik, mint mondjuk a murva. Nem csoda hát, hogy évről évre növekszik a közkedveltsége. Ráadásul gyakorlati felhasználása kapcsán is csak kreativitásunk szabhat határt. Kitűnően alkalmazható autófeljárókhoz, összefüggő feljárókhoz, parkolókhoz, járdához a ház körül vagy a díszkerthez, teraszokhoz, kerti kiülők létesítéséhez, és még sorolhatnánk.

Tipp: A pázsitrácskő igazi alternatíva lehet zöld területeink megtartására, miközben a szilárd burkolat is megvalósul, hiszen a lapfelület nyílásaiba gyep ültethető.

terburkolat



A műszaki adottságokat figyelembe véve a legfontosabb szempont, hogy minél nagyobb terhelésnek tesszük ki, annál vastagabb térkövet válasszunk! A legkisebb nyomásnak kitett térburkolat esetén, mint például a járda, elegendő a 2,5–5 cm vastagságú lapok, térkövek lehelyezése. Azonban, ha gyakori vagy állandó, nagyobb súlyú forgalommal kell elbírnia, akkor már a 6-8 cm vagy afeletti vastagság az indokolt. Tehát autófeljáróhoz mindenképp a nagyobb teherbírású térburkolatok mellett célszerű határozni.

Gazdag szín- és formaválaszték

A térkövek piacán egyre szerteágazóbb stílus van jelen, ami a szín- és formavilágot illeti. A legtöbb térburkolat ugyan szürke, azonban ma már elérhetők színesek, árnyaltak, antikolt változatok is, amelyek a magasabb esztétikai igényeknek is eleget tesznek. Érdemes körbejárni házunkat, a kertet, megfigyelni a kerítés, a tető és a nyílászárók jellemző színeit, és ezekhez igazítani a burkolatot is. Az összhatás érdekében pedig ne feledkezzünk meg a szegélykőről sem!

Ahogy a színek, úgy a forma tekintetében is a lehetőségek tárháza áll előttünk. A hagyományos téglalap vagy négyzet mellett megjelentek más alakzatok is, mint a fodorkő, a hullámos vagy dupla T-kontúrral rendelkezők, a fektetési mintázat pedig már csak esztétika kérdése, és ha ez még mindig nem volna elég, akkor a dekoratív megjelenés érdekében használhatunk térkősablont is!

Tartsuk tisztán a térköveket!

A térkövek állandó környezeti hatásoknak vannak kitéve – esőzések, a levegőben szálló por megtelepszik a felületben –, ezért annak érdekében, hogy sokáig szépek maradjanak, érdemes rendszeresen söpörni, és havonta legalább egyszer átlocsolni a térköveket. Ehhez nyugodtan használjunk hideg vizes magasnyomású mosót, amelynek köszönhetően a megcélzott felület gyorsan és könnyedén válik tisztává. A térkövek közötti gazokat állandó időközönként tépkedjük ki, a megtapadó moha és tartós szennyeződések ellen pedig, ha a nagynyomású vízsugár nem hozza meg a kívánt eredményt, alkalmazzunk térkőtisztító folyadékot!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: