DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
Egyéb

A gyógytorna szerepe a térdműtét utáni rehabilitációban

Térdműtétekre általában akkor kerül sor, ha előrehaladott kopásos betegségről van szó vagy sérülésről, traumáról. A térdízületünk a test abszolút esszenciális része, amelyre fontos szerep hárul a teher (testünk) viselésében. Mivel a térdízületet alkotó izmokat és szalagokat folyamatosan használjuk, mind a stabilitás, mind a mobilitás során, a térdízület viszonylag könnyen megsérülhet. Erre leginkább sportolás, házimunka vagy szabadidős tevékenységek során szokott sor kerülni.

 

Milyen sérüléseket kell műtétileg kezelni?

Az alábbi esetekben szokott sor kerülni térdműtétre:

- szalag szakadás,

- meniscus szakadás,

- chondropathia (porckárosodás),

- a térdkalács (patella) elmozdulása, és

- a porcleválás.

physiotherapy-5624920_960_720



Néhány szó a térdműtétekről

Ha térdsérülések diagnosztikájáról van szó, az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer az artroszkóp. Ennek során egy kisebb metszést ejtenek a térd körül, a térdízületbe bevezetik az artroszkópot, amellyel ízületi feltárás nélkül is meg lehet vizsgálni a térdízületet. Ennek során nemcsak vizsgálatra kerül sor, hanem a sérült részek eltávolítására és helyreállítására is. Ha ilyen műtétre kerül a sor, a rehabilitációs és a sebgyógyulási idő rövidebb lesz.

A meniscus műtét során részleges vagy teljes menisectomia során az elszakadt porcrészt eltávolítják.

Az artroszkópos mozaikplasztika során a térd egyes, nem teherviselő részeiből ún. autogén graftokat emelnek ki, majd ezeket porchiányos területekre ültetik be, mozaikszerűen: innen a név. A hiányzó részeket a test más részeiről származó szövetekkel pótolják.

Ezeken felül létezik artroszkópos elülső keresztszalag rekonstrukció, szabadtest eltávolítás és protézis beültetés is.

A műtét utóélete

Térdműtét után "elengedhetetlen a mihamarabbi funkcionális kezelés, így a célzott gyógytorna megkezdése" (forrás: gyogytornaszom.hu).

A gyógytorna olyan értelemben véve nem csodaszer (vagy legalábbis nem univerzális csodaszer), hogy egy fajta gyógytorna minden problémát meg tud oldani. Sőt, nemcsak egyfajta térdműtét utáni gyógytorna létezik. A műtét típusától függően rövidebb vagy hosszabb ideig a gyógytornát nem szabad elkezdeni.

Elülső keresztszalag szakadás esetén az első 3-5 hét az ún. maximális védelmi fázis, ezután lehet elkezdeni különböző gyakorlatokat, majd 5-12 héten mérsékelt védelmi fázisba lépünk, három hónap után pedig igen komoly gyakorlatokat is lehet végezni.

Térdprotézis beültetése után a műtét után néhány nappal fel kell állni az ágyból, és járni kezdeni (először mankó vagy járókeret segítségével), és a kórházat sem hagyhatjuk el általában anélkül, hogy önállóan tudnánk közlekedni, ágyból kikelni, lépcsőzni és a fürdőszobát használni.

Nincs kőbe vésve, de általában a műtétet követően 10-14 napig csak járókerettel lehet sétálni, ezután következik a (könyök) mankó, de ez egyénileg nagyban változhat.

Az első három hétben a gyógytorna gyakorlatokat fekve vagy ülve ajánlott elvégezni, ezután fokozatosan lehet emelni a terhelést. A legfontosabb dolog a térd nyújtásának az elérése, hogy az állás (és járás) biztonságos lehessen.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: