DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Leclerc jött, látott és győzött

A Ferrari monacói F1-es pilótája a pole-ból indulva simán megnyerte a melbourne-i Virtuális Vietnámi Nagydíjat, így egyből elsőséggel debütált a Formula-1 által szervezett szériában.

Két héttel a bahreini nyitány után a Virtuális Vietnámi Nagydíjjal folytatódott a Formula-1 által a koronavírus-járvány miatt elmaradó futamok „pótlására” szervezett sorozat, amelyet viszont a melbourne-i Albert Parkban rendeztek, mivel az F1 2019-ben még nem szerepelt a Hanoiban felépült pálya. Az időmérőn a Renault akadémistája, Christian Lundgaard volt a leggyorsabb, ám ütközés miatt büntetést kapott, így Charles Leclerc indulhatott a pole-ból.

A videó a YouTube-ra átkattintva nézhető vissza!

A ferraris pedig meg is őrizte a vezetést, amelyet már nem is engedett ki a kezéből a 29 körös – azaz az eredetihez képest fele olyan hosszú – versenytáv során, azaz rögtön az első hivatalos F1-es virtuális versenyét megnyerte a monacói. Mögötte viszont ádáz küzdelem zajlott: egy ideig a mezőnyhöz szintén most csatlakozó George Russell volt a második, de hibázott a williamses, majd Lundgaard és Arthur Leclerc csatájának szintén az lett a vége, hogy a ferraris hátraesett. Történt több hiba és ütközés is, de mivel ki volt kapcsolva a törésszimuláció, mindenki folytathatta ennek ellenére is a versenyt, amelyen hátrébb többek között Jenson Button és Alexander Albon csatája szolgáltatta a show-t.

A dobogót végül Leclerc mögött Lundgaard és Russell tette teljessé, megelőzve a visszazárkózó Arthur Leclerc-t és az Alfa Romeo versenyzőjét, Antonio Giovinazzit, akit sokáig a Haas egyik tartalékja, Louis Deletraz üldözött, ám ő is megpördült. A hatodik helyet így a mercedeses színekben szereplő Stoffel Vandoorne örökölte meg, majd jött Deletraz és Albon, a top 10-be pedig a videós Jimmy Broadbent és Nicholas Latifi fért még be, azaz az összes aktív F1-es a mezőny első felében végzett. A 2009-es világbajnok míg Button 11. lett, de ő is most kóstolt bele ebbe a műfajba.

Lando Norris is ott lett volna a mezőnyben, ám neki ismét technikai gondjai adódtak, így a versenyen már nem vehetett részt. A McLaren britje azzal vigasztalhatta magát, hogy egy órával korábban ő nyerte meg a Veloce által szervezett „Not the GP” aktuális fordulóját, amelyet rendhagyó módon kieséses rendszerben rendeztek. Az elődöntőben Esteban Gutierrezt, a fináléban pedig a YouTube-ról ismert Tiametmardukot győzte le – igaz, utóbbihoz az is kellett, hogy a két nyertig zajló döntőben a második futam győzelmét átadja a videós az F1-esnek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: