DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Bereznay Dani szétszedte az igazi versenyzőket

A világszintű versenytörlésekre reagálva vasárnap két különböző virtuális futamot is rendeztek, amelyen szimulátorjátékosok mellett autóversenyzők is „rajthoz álltak”. Az egyiken magyar siker született, a másikon Verstappen esett-kelt.

Sem a Formula-1, sem az IndyCar nem kezdte meg a szezonját ezen a hétvégén, mindkettő már a versenypályán tartózkodott, amikor mégis visszavonulót fújt a koronavírus-járvány jelentette egészségügyi kockázatok miatt. Két szervezet is kapott a lehetőségen, és a hirtelen a versenynaptárakban keletkezett űrt betöltve, meg a száguldásra kiéhezett rajongók vágyait kissé kielégítve virtuális futamokra invitálták meg a világsztárokat, akik a szakma krémje, vagyis szimulátorversenyzők ellen mérkőzhettek meg.

Az egyik versenyt a The Race nevű hírportál szervezte: rFactor2 platformon, Formula ISI 2012 autók csaptak össze a Nürburgringen egy 12 körös futam során. A 24 fős mezőnybe kvalifikációs futamok során lehetett bekerülni: egy ilyen futamon valódi autóversenyzők, a másikon meghívott szimulátorosok, a harmadikon pedig nyitott nevezéssel kevésbé ismert gamerek csaptak össze a világ minden tájáról. Max Verstappen a pole-ból indulva megnyerte a versenyzők futamát, ő volt az egyetlen F1-es képviselő, míg az FE-mezőnyből Antonio Felix da Costa, Neel Jani, Max Günther, az IndyCarból Colton Herta és Felix Rosenqvist, a DTM-ből Ed Jones került be a főverseny rajtrácsára. Ellenben sem Juan Pablo Montoyának, sem fiának, Sebastiannak nem sikerült ez. A játékosok között volt magyar résztvevő is, de Báldi Gergő sem jutott be a legjobbak közé.

Általánosságban elmondható, hogy a szimulátorosok otthonosabban mozogtak ezen a számukra hazai terepen. A 12 körös futamot végül egy gamer, a pole-ból induló Jernej Simoncic nyerte, ezzel övé lett 4000 dollár a 10 000 dolláros össznyereményből. A legjobb autóversenyző a 7. helyen befutó Rosenqvist lett, Verstappen pedig hiába rajtolt közülük a legjobb helyről, már az első kanyarban kalamajkába került, majd később ismét kiforgatták, így kétszer is hátulról kellett felzárkóznia – végül a 11. lett.

Ugyanezen a napon, pár órával később egy másik szimulátorverseny is lezajlott, hasonlóan neves résztvevőkkel. Ezt a Veloce Esports szervezte Not the AusGP néven, virtuális helyszíne pedig az Albert Park volt, ahova egy 29 körös futamot írtak ki. A húsz résztvevő az F1-es csapatokat képviselte, vegyesen voltak köztük autóversenyzők és gamerek is. Stoffel Vandoorne, Esteban Gutierrez, Lando Norris és az F2-es Louis Deletraz is ott voltak a mezőnyben, miközben az Alfa Romeót a csapat hivatalos szimulátorversenyzője, Bereznay Dániel képviselte.  

És tette ezt olyan jól, hogy megszerezte a pole-t, majd 41 percnyi körözés végén 6 másodperces előnnyel őt intették le elsőként, így a magyar versenyző elmondhatja, hogy olyan virtuális versenyt nyert, amelyen Formula-1-es pilóták is az ellenfelei között voltak. De jól szerepelt Norris is, aki csupán a 19. helyről indult, de egészen a 6.-ig verekedte előre magát, így ő lett a legjobb az autóversenyzők között.

Amíg koronavírus-helyzet van, számíthatunk további hasonló eseményekre is. A The Race például jövő hétvégén két újabb szimulátorversenyt is rendez, az egyiket kifejezetten autóversenyzők számára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: