DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

A leggyorsabb 3D nyomtató

Manapság sokat hallani a három dimenziós nyomtatásról. Rengeteg fejlesztő kísérletezik ezzel a technológiájával, hiszen így jóval gyorsabban legyárthatóvá válnának az egyébként bonyolult alakzatok, valamint sokszor a drága előállítási költséget is csökkenteni lehetne. Akár autóalkatrészek is készülhetnek vele…

A ma piacon lévő nyomtatók még igen kezdetlegesnek számítanak. Az alapelvük az, hogy rétegről rétegre építik fel a számítógépben előre meghatározott modellt, aminek az anyaga legtöbbször műanyag. A legfőbb probléma ezzel a folyamattal, hogy rengeteg időt vesz igénybe. Egy 10-15 centis szobor legyártása is akár több órán át tarthat, ami nem éppen kedvező a sorozatgyártás szempontjából.

Jelenlegi nyomtató



Erre talált most megoldást a Carbon3D nevű kis cég, ugyanis az általuk kifejlesztett szerkezet teljesen máshogy működik, mint az elődei. A módszert „folyamatos folyadék-felület gyártásnak” nevezték el. A szerkezet alapvetően egy speciális, UV fényre keményedő műanyaggal teli tálból, és egy alatta elhelyezett projektorból áll. A kettő között egy rendkívül vékony (30 mikron vastagságú) oxigénréteg található, ami meggátolja, hogy a tál tartalma azonnal megszilárduljon. Ahogy a számítógép lassan emelni kezdi a forma alapját, úgy keményedik meg az irányított UV fény hatására az anyag, mindössze néhány perc alatt megformálva a kívánt alakzatot - az eddigi órák helyett.

3d_printing_gif.0

Ez hatalmas előrelépésnek számít, hiszen így a későbbiekben beindulhat a tömeggyártás. Orvosi területen például műfogsorokat, vagy protéziseket lehet készíteni. A katonaság jelenleg is kísérletezik műanyag fegyverek legyártásával az árak csökkentése érdekében. Autóalkatrészekkel is folynak kísérletek, sok gyártó már ki is használja a lehetőségeket, ám a tartósság még komoly problémának számít ebben a korai szakaszban, de nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben a tulajdonosok otthon is legyárthatják majd maguknak az egyébként több tízezer forintba kerülő alkatrészeket.

060713MalibuRapidPrototyping

A General Motors tervezői így készítették el az új Chevrolet Malibu fent látható új, két mobiltelefonnak is helyet biztosító konzolját
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: