DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 6. szombat
Retro

Retro – Vettel legnagyobb versenyei

Ma ünnepli születésnapját az 1987. július 3-án született négyszeres világbajnok Sebastian Vettel – legfőbb sikerei, csatái és felzárkózásai közül hoztunk néhányat, ezzel köszöntjük őt.

2008, Olasz Nagydíj

Sebastian Vettel első győzelme, még az esélyesnek aligha nevezhető Toro Rossóval, amely se előtte, se azóta nem állt dobogón: a szakadó monzai esőben, a csapat hibátlan stratégiájával mind a pole-pozíciót, mind a futamgyőzelmet megszerezte – 21 évesen akkor még legfiatalabbként az F1 története folyamán –, ízelítőt nyújtva tehetségéből, amely később még annyi sikerhez segítette hozzá.



 

2010, Abu Dhabi Nagydíj

Mindenki Fernando Alonsót és Mark Webbert tartotta a szezon esélyesének, az utolsó versenyen azonban még Sebastian Vettel is lőtávolon belül volt. Miközben a Ferrari elkövette azt a hibát, hogy Webber taktikájára koncentrált, Alonso pedig Vitalij Petrov mögé ragadva csak hetedik lett, a pole-pozícióból induló Vettel nem hibázott a nyomás alatt, megnyerte a versenyt, és ezzel első világbajnoki címét is megszerezte.



 

2012, Abu Dhabi Nagydíj

A bajnoki években bőven érték vádak a Red Bullt, hogy vétenek a szabályokat ellen, mégsem kapják meg az ezért járó büntetést – Abu Dhabiban azonban, a Fernando Alonsóval vívott csata kellős közepén ennek ellenkezője történt, az időmérő levezető körén megálló Vettelt a bokszutcába száműzték, mivel autójából nem tudtak elegendő üzemanyagmintát vételezni. A számos előzést végrehajtó versenyző innen verekedte fel magát a harmadik helyre.



 

2012, Brazil Nagydíj

A világbajnokság abban az évben csak az utolsó futamon dőlt el, mégpedig drámai körülmények között. Az Interlagosban rosszul rajtoló Vettelt hátulról eltalálták az első körben, és a mezőny végére esett vissza. Az ütközés mértéke ellenére azonban a Red Bull sértetlen maradt, Vettel így visszajött a pontzónába, egy lassú kerékcsere azonban újra hátravetette. Végül a 6. helyig verekedte vissza magát, amely harmadik bajnoki címét érte.



 

2013, Szingapúri Nagydíj

Ezt a futamot – kilenc győzelemből álló sorozatának részét – tartják Vettel legdominánsabb szereplésének. A pole-ból induló versenyzőhöz egyedül Nico Rosberg került közel a rajtnál. Három kör után már öt másodperccel vezetett, és bár a safety car megsemmisítette előnyét, 30 másodperccel mindenki más előtt intették le. Minden kör végén ő állt az élen, és a leggyorsabb időt is megfutotta, ami grand slamet jelentett számára. A lenyűgöző teljesítmény láttán rögtön azt kezdték spekulálni, hogy a Red Bullt kipörgésgátlóval szerelték fel.

vettel-2013-singapore



 

2015, Magyar Nagydíj

Bár első győzelme a Ferrarival Malajziában ugyancsak emlékezetes, a vörös overallban teljesített futamok közül mégis a Hungaroringet emelnénk ki. Egy szenzációs rajttal átugrotta mindkét Mercedest, a verseny során pedig végig megőrizte hideg fejét, miközben mögötte csetlett-botlott a mezőny. 41. elsőségét, amellyel beérte Ayrton Sennát, Jules Bianchinak ajánlotta.

2018, Brit Nagydíj

A Ferrarinál alighanem 2018-ban volt a legnagyobb esélye a vb-címre Vettelnek, a győzelmei közül pedig talán kiemelkedik a silverstone-i, ahol egy kései biztonsági autós fázist követően remek előzésekkel tért vissza az élre: a vezetést egy Valtteri Bottas elleni bevetődéssel vette vissza a német. Két héttel később aztán a hazai közönség előtti kiesésével indult meg a lejtmenet...

2021, Azerbajdzsáni Nagydíj

Karrierje utolsó éveiben az Aston Martinnál versenyzett Vettel, amely középmezőnybeli csapatnak számított. Egy-két villanásra azért így is futotta a zenitjén határozottan túl lévő négyszeres világbajnoknak: a legkomolyabb versenyt talán a Hungaroringen futotta, ám ott utólag elvették tőle a második helyet nem megfelelő üzemanyag-mennyiség miatt, így listánkra a néhány héttel korábbi, Hamilton és Verstappen drámáját követően dobogója fért fel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: