DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Verstappen: Tavaly már elkönyveltem a vereséget

Idén már jóval a végső futam előtt eldőlt a világbajnoki cím sorsa, nem úgy 2021-ben, amikor a szezonzáró utolsó körében feszült egymásnak Verstappen és Hamilton az év végi sikerért.

Történt, ahogy történt, de tény, hogy 2021 örökre az egyik legemlékezetesebb szezonként került be az F1-es történelemkönyvekbe, ahol két csapat két kiváló versenyzője a végletekig – néhol talán még azon is túlmenően – feszült egymásnak.

A vb-címet végül egy utolsó körös előzés döntötte el, amivel Max Verstappen megszerezte első összetettbeli sikerét az F1-ben amelyet idén egy újabb követett. A holland a szezon végén összekapott a Sky Sports stábjával, most azonban nekik idézte fel a tavalyi szezonzáró emlékeit.

„Úgy tűnt, hogy minden Lewis szája íze szerint alakul, aztán ha valami ilyen történik, azt nehéz elfogadni. Az az igazság, hogy így is, úgy is lett volna egy győztes és egy vesztes. Ha utóbbi oldalon állsz, az rosszul fog érinteni, bárhogyan is alakulnak a dolgok, amikor pedig valaki ennyire közel áll a végső sikerhez, akkor az rettenetes érzés lesz.”



„Magamnak azt mondogattam, hogy már hétszeres világbajnok és korábban már megnyert egy olyan címet, ami úgy tűnt, kicsúszott a kezei közül” – utalt a 2008-as szezonra a holland. „Mindenesetre együttéreztem vele, mert bár sokszor összeakadtunk tavaly, de mindig is tiszteltem, és szerintem nagyszerű harcot vívtunk egész szezonon át.”

„Ráadásul végre két csapat küzdött meg a vb-elsőségért, amit remélem, hogy egy nap értékelni tudunk majd” – mondta Verstappen, aki idén az F1-es történelem egyik legdominánsabb autójával nyerte meg második világbajnoki címét.

 

Már elfogadta a vereséget

 

„Miután párszor visszanéztem a történteket, libabőrös voltam” – ismerte el Verstappen, aki elárulta azt is, hogy már a verseny közben elkönyvelte, ő fog veszíteni. „Egyszerűen nem volt olyan jó a tempónk, mint az övék, és nem is állt jól a szénánk. Még egy alternatív stratégiát is megpróbáltunk, de nem hozott eleget ahhoz, hogy utolérjük.”

„Akkor már úgy voltam vele, hogy oké, talán nem mi fogunk nyerni, de akkor is úgy fogok emlékezni erre a szezonra, mint életem egyik legjobbja. Értem ezt arra, hogy mekkora csapatmunka volt részünkről, hogy az évek óta fennálló hátrányunkat le tudtuk dolgozni velük szemben, szóval erre büszkék lehetünk. Ugyanakkor elhatároztam, hogy az utolsó pillanatig mindent bele fogok adni.”

Amikor Latifi az utolsó körökben összetörte a Williamst, Verstappen csak arra tudott gondolni, hogy nagyon gyorsan el kell tüntetni a roncsot a helyszínről, mert az lesz az egyetlen esélye a győzelemre. „Nehéz mindenkinek a kedvére tenni. Ott folytatódott a verseny, idén Monzában nem, az sem tetszett sokaknak. Nyilvánvaló, hogy az fog panaszkodni emiatt, aki a vesztes oldalon áll, nem pedig az, aki előnyt szerez ebből.”

Az utolsó kör

 

„Nagyon izgultam, ideges voltam. Életem legfontosabb köre előtt álltam: világbajnok leszek, vagy sem? Aztán ahogy ráfordultunk a célegyenesre, a lehető legrosszabb dolog történt: begörcsölt a jobb lábam. Karrierem legnehezebb köre közben begörcsölt a lábam, és alig bírtam tövig nyomni a gázt, egyszerűen nem tudtam kontrollálni a lábam.”

Aztán jött az a bizonyos előzés az átalakított ötös kanyarban: „Apám sem számított rá, Christian sem, senki sem, mivel utána jött két hosszú egyenes. Az volt életem legnagyobb érzelemkitörése, mikor átszeltem a célvonalat.”

Ha igazi Formula-1-rajongó vagy, akkor a Formula Aréna Facebook-csoportunkban a helyed, ahol minden futam után megvitathatod a többiekkel, hogyan tetszett a legutóbbi verseny és nem maradsz le a legfontosabb hírekről sem!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: