DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

„Ralf a bátyjához hasonlóan vb-címeket nyerhetett volna”

Rendkívül jó véleménnyel van Ralf Schumacherről Franz Tost, aki karrierje elején dolgozott a némettel, akit elképesztően tehetségesnek írt le – de azt is elmondta, mi hiányzott az igazán nagy sikerekhez nála.

Ralf Schumacher úgy érkezett meg a Formula-1-be 1997-ben, hogy akkor a bátyja, Michael már kétszeres világbajnoknak mondhatta magát, így sokan úgy gondolták, csak a neve miatt került be a mezőnybe. A fiatalabb német aztán a Williamsnél több futamgyőzelmet is aratott, a világbajnoki címért azonban sosem tudott igazából harcba szállni.

Pedig az AlphaTauri jelenlegi csapatvezetője, Franz Tost, aki annak idején a Formula Nippon sorozatban együtt dolgozott Ralf Schumacherrel, nagyon jó véleménnyel van az exversenyzőről:

„Ralf szenzációsan gyors volt, hihetetlenül tehetséges” – nyilatkozta az F1-Insider lapnak. „Nagyon gyorsan tanult és hajtott végre mindent. A karrierje kezdetének fénypontja az volt, amikor megnyerte a japán Formula Nippont. Elképesztően magas színvonalú bajnokságról volt szó, amit szinte lehetetlen volt egy európainak megnyerni. Elmentem Ralffal Japánba, de nem igazán élvezte az ott tartózkodást. Mivel a szerződése két évre volt tervezve, mondtam neki, hogy ha elsőre megnyeri a bajnokságot, lerövidítheti az ottlétét. És pontosan ezt is tette.”

ralf-schumacher-montoya-dppi-2003



Tost arra is rávilágított, hogy Ralf Schumacher tesztversenyzőként is kiváló volt: „Emlékszem a jóslatára, amit Silverstone-ban tett, amikor a McLaren-Mercedest tesztelte 1996-ban. Goodyear-gumikkal volt felszerelve az autó. Akkoriban Ralf már tesztelt a Bridgestone-nal Japánban. Szóval jelezte, hogy ha valamivel nem áll elő a Goodyear, akkor bajaik lesznek a Bridgestone-nal. És ez is történt. Ez mutatja, mennyire érzékeny volt már az elején is tesztpilótaként.”

A csapatvezető arról is beszélt, mi hiányzott végül a fiatalabb Schumachernek az F1-ben: „Ami a Formula-1-ben eltöltött idejét illeti, olyan minőségi, rendkívül gyors csapattársai voltak, mint Juan-Pablo Montoya és Jenson Button, mégis kontrollálni tudta őket. Hogy mi volt a gond? Hogy sosem volt jókor jó helyen, különben ugyanúgy vb-címeket nyerhetett volna, mint a bátyja. Ami végső soron komoly tempóvesztést eredményezett nála, az két rendkívül súlyos baleset: az egyik egy monzai teszten történt 2003-ban, a másik pedig az indianapolisi incidense 2004-ben. Azt nem lehetett csak úgy félretenni.”

Ha már szóba került Juan-Pablo Montoya, Tost a kolumbiai tehetségről is véleményt alkotott, aki szerinte ugyancsak révbe érhetett volna a Formula-1-ben, ám hiányzott nála az a fegyelem, amely a nagy ellenfél Michael Schumachert mindig is jellemezte:

„Akárcsak Ralf, Juan is extrém gyors és tehetséges volt” – mondta a szintén futamokat nyerő és 2003-ban összetett harmadik helyig jutó pilótáról. „De ami hiányzott Montoyánál, ahogy mindenki másnál is Michaelhez képest, az a totális F1-re fókuszálás. Michael számára csak a Formula-1 létezett, semmi más. Még Ralf figyelmét is könnyen el lehetett vonni. Ha csak a nyers tehetséget nézzük, Montoya könnyedén nyerhetett volna vb-címet. De önmagában a tehetség nem elég ahhoz a Formula-1-ben, hogy világbajnok legyél. Szükséges hozzá a megfelelő fegyelem, hogy jól is használd a tehetséged.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: