DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Retro

Retro – Japán legnagyobb motoros ígérete

Világbajnok lett a 250 köbcentis kategóriában, s a MotoGP-ben is nagy jövőt jósoltak neki, a 2003-as suzukai szezonnyitón azonban halálos balesetet szenvedett a Gresini üdvöskéje, Daijiro Kato.

Daijiro Kato 1976. július 4-én született. Tehetsége már gyerekkorában is nyilvánvalóvá vált, kismotoron több országos bajnoki címet szerzett. 1992-ben indult nagymotoros versenyzői karrierje, négy évvel később pedig a világbajnoki mezőnyben állt rajthoz szabadkártyásként, természetesen Suzukában, ahol első nekifutásra harmadik lett a 250 köbcentis kategóriában. 1997-ben és 1998-ban aztán győzni is tudott a Japán Nagydíjon, miközben otthon pedig bajnok lett hazája sorozatában.

daijiro-kato-motogp-2



Ennek ellenére egészen 2000-ig kellett várni rá, hogy végre teljes szezont futhasson a gyorsaságimotoros-világbajnokságon. Kato azonban nem okozott csalódást, bronzérmesként zárta az idényt. Egy évvel később pedig már senki nem tudta megállítani: 11 futamgyőzelemmel, magabiztosan húzta be a világbajnoki címet a középső géposztályban.

A japán versenyző számára így csak felfelé vezethetett az út: 2002-ben bemutatkozott az éppen akkor MotoGP-vé alakuló királykategóriában a Gresini Hondával. Kato az első idényét két dobogós helyezéssel az összetett tabella hetedik helyén zárta.

daijiro-kato-motogp-3

A 2003-as idényt még nagyobb reményekkel várhatta, a suzukai szezonnyitón azonban bekövetkezett a tragédia. Kato a versenyen elveszítette az irányítását a motorja felett, és nagyjából 200 km/h-s sebességgel a falnak ütközött. A japán motoros súlyos feji, nyaki és mellkasi sérüléseket szenvedett. Két hétig kómában feküdt a baleset után, végül azonban április 20-án belehalt a sérüléseibe.

Katót korának legtehetségesebb japán versenyzőjeként tartották számon, karrierje azonban a suzukai incidens miatt nem teljesedhetett ki. Az általa használt #74-es rajtszámot visszavonultatták, a motorost pedig beiktatták a MotoGP Legendák közé.

daijiro-kato-motogp-1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: