DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

A legidősebb Red Bull-versenyzők egyike Perez

Mindössze három 30 feletti versenyző szerepelt eddig a Red Bull színeiben, első nagydíján a csapattal pedig csupán egy volt idősebb, mint Sergio Perez.

A mexikói Sergio Perez január 26-án ünnepelte születésnapját, így már a 31-et betöltve fog bemutatkozni új csapata, a Red Bull Racing színeiben. Az istálló az elmúlt években arról volt ismert, hogy fiatal pilótáknak adott lehetőséget, szinte kizárólag saját utánpótlásprogramján keresztül: Max Verstappen 18 évesen debütált a csapatnál, Sebastian Vettel 21 évesen ült a Red Bull autójába, és az elmúlt évek kevésbé sikeres próbálkozói is egészen fiatalok voltak, Alex Albon és Pierre Gasly egyaránt 23 esztendős.

Nem véletlen, hogy nem tudjuk rávágni, mikor csatlakozott 30 feletti versenyző utoljára a Red Bullhoz, hisz ilyen csak kétszer fordult elő eddig, még az istálló gyerekkorában. Először a csapat történetének legelső szezonjában, 2005-ben, mikor a Dietrich Mateschitzék egy veterán F1-essel vágtak bele az új kalandba: az ausztrál szezonnyitón 33 éves David Coultharddal. A 13-szoros futamgyőztes visszavonulásáig maradt az istállónál, 37 éves koráig.



Két évvel később új csapattárs érkezett Coulthard mellé, egy ugyancsak tapasztalt pilóta: Mark Webber 30 éves volt a 2007-es szezon elején – azaz ő is fiatalabb, mint Perez lesz első nagydíja idején. Webbernél több időt senki sem töltött a csapatnál, hét évig maradt, ugyancsak 37 volt, mikor Coulthardhoz hasonlóan befejezte.

Coulthard, Perez és Webber az egyedüli 30 feletti pilóták: Daniel Ricciardo a csapattal töltött öt szezon után is csupán 29 éves volt, mikor elhagyta az istállót, Sebastian Vettel pedig mindössze 27, mikor négyszeres világbajnokként átváltott a Ferrarira.

Ha azt nézzük, ki hány éves volt, mikor a Red Bull Racingben bemutatkozott, egy jelentős szakadék következik Webber mögött. Valószínűleg kevesen gondolnának arra (mivel sokan Red Bull-os epizódszerepét is elfelejtették), hogy a lista negyedik helyezettje Robert Doornbos, aki 25 éves volt, mikor 2006-ban mindössze három futamát teljesítette a csapat színeiben. Az ötödik helyen két 24 éves pilóta osztozik: Ricciardo, valamint az a nagycsapattal szintén csak három versenyt futó Vitantonio Liuzzi. Ebből a felsorolásból látható, mennyire kilóg a megszokott mintázatból Perez csatlakozása a csapathoz.

A legidősebb Red Bull-pilóták:

 

Első verseny

Utolsó verseny

1. David Coulthard

33 éves

37 éves

2. Sergio Perez

31 éves

 

3. Mark Webber

30 éves

37 éves

4. Robert Doornbos

25 éves

25 éves

5. Daniel Ricciardo

24 éves

29 éves

5. Vitantonio Liuzzi

24 éves

24 éves

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: