DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Retro

Binotto: Schumacher még Fioranót is átépíttette

A Ferrari jelenlegi csapatfőnökeként dolgozó Mattia Binotto úgy emlékszik Michael Schumacher 1996-os első tesztjére az istállóval, mintha tegnap lett volna. Nagy hatással volt a Ferrari egészére.

Az 1996-os szezon előtt kétszeres világbajnokként érkezett meg Michael Schumacher Maranellóba, ennél jobb helyre pedig nem is mehetett volna. Összesen 11 szezont töltött el a csapatnál és további 5 világbajnoki cím követte a Benettonnal elért sikereit.

A csapat 2000 és 2004 között gyakorlatilag legyőzhetetlen volt, ebből pedig Michael Schumacher alaposan kivette a részét, aki 1996-os érkezését követően a Ferrari teljes tesztprotokollját, de még a fioranói pályát is átalakíttatta.



A Scuderia jelenlegi csapatfőnöke emlékezett vissza arra a bizonyos első napra: „Tisztán emlékszem Michael első napjára. Korábban mindig 9 órakor kezdtük a tesztelést, aztán pedig megbeszéltük a nap hátralévő részében a tapasztalatokat. Michael azonban már reggel 8-kor készen állt a bevetésre. Azóta is 8-kor kezdjük a munkát Fioranóban” – idézte fel Binotto az F1 podcastjében.

„Az első kanyart egyszerűen nem érezte, a tesztet követően pedig azonnal jelezte Jean Todtnak, hogy nem szeretné azt a kanyart legközelebb ott látni, mivel a kialakítása távol állt egy versenynaptárban szereplő kanyarétól. Ezt az akaratát keresztül is vitte a vezetőségen, mivel még abban az évben át is építették a pályát.”

„Az utolsó órában általában kevés üzemanyaggal szerettünk volna körözni, hogy az újságok megírhassák, Michael volt a leggyorsabb, de ő megkérdezte, hogy ugyan miért tennénk ezt. Azt akarta, hogy az autóban egész nap 50 kg üzemanyag legyen. Akkor óriási változások történtek a csapatnál, mi pedig sokat tanultunk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: