DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

„Senna halála végzetes hatással volt a sportra”

Aytron Senna tragikus balesete örökre megváltoztatta az autósportot, de nem csak jó irányba - vallja Nigel Mansell, aki szerint a mai versenyek egyszerűen túl sterilek.

A Formula-1 hőskorára emlékezett vissza az 1992-es Formula-1-es világbajnok, Nigel Mansell. A 66 éves brit a floridai otthonából adott érzelmes interjút a Daily Mail lapjának. A versenyzésre visszaemlékezve fájdalmas emlékeket idézett fel, ugyanis ahogy azokból az időkből sokan mások, úgy ő is veszített el barátot a versenypályán.

 senna19941



"Azokban az időkben rendszeresen haltak meg emberek, ami súlyosan befolyásolt minket mentálisan. Gilles összebarátkozott velem, szoros kapcsolat alakult ki közöttünk. Jó tanácsokkal látott el. Sosem fogom elfelejteni a Zolderben vele történt tragédiát. Mögötte mentem, így végignéztem az egészet. Láttam, ahogy felrepül a levegőbe. Láttam, ahogy lezuhan. Láttam, ahogy nekicsapódik a korlátnak. Elhajtottam mellette, és arra gondoltam, hogy a túlélési esélye gyakorlatilag nulla. Ez volt a legsokkolóbb dolog, amit valaha láttam. Még most is felzaklat" - emlékezett vissza az 1982-es esetre.

De nem Villeneuve halála volt az egyetlen, ami megrendítette Mansellt. 1982 után 12 éven keresztül egyfajta béke honolt az F1-ben, ugyanis ebben az időszakban senki sem lelte halálát a nagydíjakon. De aztán jött a tragikus 1994-es imolai versenyhétvége Roland Ratzenberger és Aytron Senna végzetes balesetével. Mansell szerint az a hétvége talán minden korábbinál nagyobb hatással volt az F1-re.

"Aytron halála szörnyű nap volt az autósportban. Örökre megváltoztatta azt. Jó és rossz irányokba is elmozdította, hiszen sterilizálta a versenyeket, ami szörnyű hiba. A Formula-1 hihetetlen sport volt, amikor jutalmazta a jó vezetést, és büntette a közepeset. Csak az tudott 320 km/h-val bevenni egy kanyart, akinek megvolt hozzá a képessége. Ez mára hihetetlenül megváltozott" - magyarázta a világbajnok, aki szerint az F1 ma annyira könnyűvé vált, hogy a pilóták egy futam után úgy szállnak ki az autóból, mintha a fodrásztól érkeztek volna.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: