DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
Retro

Barrichello nem emlékszik rá, hogy Senna koporsóját vitte

A legendás háromszoros F1-es világbajnok brazil honfitársa felidézte a tragikus 1994-es imolai hétvégét, amely során ő maga is csúnya balesetet szenvedett a pénteki időmérő edzésen.

Rubens Barrichello második idényét töltötte a Formula-1-ben 1994-ben, s a Jordan pilótájaként egy negyedik és egy harmadik hellyel indította a szezont – utóbbi volt karrierje első dobogója a száguldó cirkuszban. Jött azonban a San Marinó-i Nagydíj, amelynek pénteki kvalifikációján nagy balesetet szenvedett: a Variante Bassa kijáratán repült fel és csapódott a falba. Szombaton aztán meghalt Roland Ratzenberger, vasárnap pedig Barrichello honfitársa, a háromszoros világbajnok Ayrton Senna. Barrichello a Rusty’s Garage podcastban idézte fel a tragikus imolai történéseket:

barrichello-1994-imola-dppi



„Őrült hétvége volt. Rengeteg rejtély van a hétvége körül, mert nagyon sok rossz dolog történt. Nem is csak Ratzenberger és Senna halála: volt egy nagyon csúnya baleset a rajtnál Lehtóval és Lamyval, aztán volt egy baleset egy szerelővel a bokszutcában is. Egyszerűen egy őrült hétvége volt.”

„Ami engem illet, amire emlékszem, hogy mielőtt kimentem az időmérőre, azt mondtam, ötödik fokozatban is tudom teljesíteni a Variante Bassát, és csak ez járt a fejemben, mert a határolón voltam a negyedik fokozatnál. Azt mondtam, be tudom venni ötödikben. Aztán utána rögtön éreztem, hogy „upsz mégsem”, de akkor már késő volt. Ötödikben voltam a baleset pillanatában, meg lehet nézni az adatokban.”

barrichello-senna-temetes-dppi

„A 90G-s becsapódásból és a tényből, hogy lenyeltem a nyelvem sejthető, mekkora ütés érte a fejemet. Elveszítettem az emlékezetem egy jó húsz napra. Nem emlékszem arra sem, hogy Ayrtont… vannak képek arról, ahogy viszem a koporsóját, de nem emlékszem erre. Ez egyébként pozitív is, mert az egy nagyon szomorú pillanat volt… tíz nappal a balesetem után volt, és még mindig szenvedtem a törött orrom és minden más miatt.”

Barrichello aztán viszonylag hamar újra autóba ült: „Azt mondtam, oké, ez egy teszt Silverstone-ban, egy új korszak. Ez azt jelentette, hogy padlógázzal kellett mennem, így próbálva gyógyítani magam. Ha nem próbáltam volna, az azt jelentette volna, hogy egyszerűen feladom, hazamegyek és csinálok valami mást. De akkor futottam meg az egyéni legjobbamat Silverstone-ban, így tudtam, hogy ezt akarom csinálni” – mesélte a brazil, aki arról is beszélt, hogyan lehetett volna Lewis Hamilton csapattársa a McLarennél.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: