Steward
Balogh Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. december 3. péntek
Retro

„Egyből tudtam, hogy Lewis komoly gondokat fog okozni”

Az azóta hatszoros világbajnokká avanzsált Hamilton De la Rosa helyére érkezett 2007-ben a McLarennél – a spanyol most felelevenítette a brit első F1-es tesztjét, amely során egyből lenyűgözte őt.

Juan Pablo Montoya szezon közbeni távozása után Pedro de la Rosa lett 2006-ban Kimi Raikkönen csapattársa a McLarennél, de már akkor tudni lehetett, hogy a következő idénytől Fernando Alonso lesz a wokingiak egyik versenyzője. A másik ülés sorsa viszont nyitott kérdés lehetett, hiszen ősszel az is kiderült, hogy Raikkönen átmegy a Ferrarihoz Michael Schumacher helyére. De la Rosa egy ideig abban bízott, hogy maradhat a mezőnyben 2007-re is – aztán viszont megejtette első F1-es tesztjét a csapat pártfogoltja, az akkor a GP2-ben remeklő Lewis Hamilton… Minderről így beszélt De la Rosa az F1 hivatalos YouTube-csatornájának Beyond the Grid című műsorában (ahol egyébként Hamilton és Fernando Alonso csapattársai kapcsolatáról is mesélt):

hamilton-2006-teszt-dppi-1„Ott változott meg a véleményem. Két autóval teszteltünk, ez volt az első Formula-1-es tapasztalatszerzése. Teljesített egy etapot, és sehol sem volt. Emlékszem, hogy ránéztem az adataira Philip Prew-val, az akkori versenymérnökömmel, és azt mondta nekem: ’ennek a fiúnak sokat kell még fejlődnie az évek során… hosszú út áll Lewis előtt, de jó lesz, csak adjunk időt neki, bla-bla-bla’. És én is azt gondoltam, hogy ’persze-persze’.”

„Futottam én is egy etapot, visszatértem a bokszba, ránézek az időkre, és azt látom, hogy Lewis a leggyorsabb. Értitek: a második etapján! Megnéztem az adatokat, és azt kérdeztem, mi történt, mire azt mondták: ’nos, adtunk neki friss gumikat…’. Az adatokra ránézve elképesztően gyors volt a Copse, Becketts és Maggots kanyarokban… és ott realizáltam, milyen potenciál rejlik Lewis Hamiltonban. Csak néhány másodpercig néztem rá az adataira, és egyből tudtam, hogy komoly gondjaink lesznek.”

A spanyol pilóta onnantól kezdve tudta, hogy Hamiltoné lesz a másik McLaren: „Az volt az első F1-es tesztje és a második etapja Silverstone-ban, és rájöttem, hogy ez a srác nagyon-nagyon gyors. Sok versenyzőt láttam életemben, megtiszteltetés is volt ellenük versenyezni, de amikor megláttam Lewist, azt gondoltam: ’wow, ez igazán különleges!’. Aztán a szezon végén tudtam, hogy Fernando ugye már aláírt, és Lewis fogja megkapni a másik ülést. És elégedett voltam ezzel, mert Ron Dennis vagy Martin Whitmarsh helyében ugyanígy döntöttem volna, hiszen Lewis elképesztően gyors volt, Fernandóról pedig már akkor tudtuk, hogy nagyszerű.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?