DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Családja féltette Frank Williamst Senna temetésén

A Williams alapítója sosem beszél Ayrton Senna haláláról, de lánya tudja, valójában milyen fájdalom van benne. Régóta szerette volna leszerződtetni a brazilt, mikor azonban sikerült neki, rövidesen bekövetkezett a tragédia. Claire Williams saját bőrén tapasztalta meg, hogy egyesek apját hibáztatják a történtekért.

Ma lenne 60 éves a Formula-1 legendás háromszoros világbajnoka, Ayrton Senna, aki 1994 május 1-jén, a San Marinó-i Nagydíjon veszítette életét. A brazil ikon a Williams autójában ült a végzetes napon, mindössze harmadik versenyén azt követően, hogy csatlakozott az akkori nyerő csapathoz, az előző két szezon bajnokához.

„Frank sosem beszélt róla senkinek. Ő nem ilyen, nem való neki a terápia vagy a hosszú beszélgetés. Ő mindent magában tart, de a szemében látni a fájdalmat, ahányszor a balesetre gondol” – beszélt Claire Williams, az istálló jelenlegi csapatfőnök-helyettese arról, hogyan hatott a baleset édesapjára, Frank Williamsre.

A PA-nek adott interjúban arról beszélt, apját különleges kapcsolat fűzte a brazil versenyzőhöz: „Ayrton istennek számított nálunk, sok éven, sőt évtizeden át. Szinte szerelmi viszony, ami Franket Ayrtonhoz fűzte. A szívébe zárta őt, és mindig szerette volna az autójába ültetni. Apa kívánsága valóra vált, de a lehető legrosszabban végződött.”



„Én a szobámban néztem azt a versenyt. Apa a helyszínen volt, édesanyám pedig a földszinten. Szörnyű baleset volt, és mintha valami hirtelen rátelepedett volna a házra” – idézte fel Claire Williams saját emlékeit a tragédiáról. „Anya gyorsan feljött az emeletre. Este vissza kellett térnem a kollégiumba, ő pedig azt mondta, hogy most kell indulnom. Tudtam, hogy valami komoly dolog zajlik. Felrakott a vonatra és elküldött. A szüleim óvni akartak minket. Ez történt apám balesete idején és Ayrton halálakor is.”

Frank Williams Imolában nem először veszített el egy hozzá közel álló versenyzőt. 1970-ben, Zandvoortban a Williams akkori pilótája, Piers Courage hunyt el. Miközben a csapatfőnök gyászolt, Senna rajongói közül sokan őt hibáztatták példaképük elvesztéséért.

„Gyötrelmes, hogy újra megtörtént ugyanaz apával. Elment Ayrton temetésére Brazíliába, mi pedig a biztonsága miatt aggódtunk, mert Ayrton hatalmas hősnek számított, és a mi autónkban halt meg. Frank azonban ott akart lenni. Azután mind elmentünk a londoni megemlékezésre. Mindig bennem marad, hogy anyám azt mondta nekem: ma nem fogsz sírni, mert nem téged ért veszteség.”

Williams saját bőrén tapasztalta meg, hogy egyesek érzelmeiktől vezérelve apját tartják felelősnek: „Egy évvel később egy pubban ültem, és nem is tudom kicsoda, egy vadidegen odajött hozzám, és azt mondta: apád egy gyilkos. Addig nem is fogtam fel, hogy egyesekben milyen érzések dúlhatnak a baleset miatt. Úgy gondolom, egyes emberek szűk látókörűek.”

„Apa ma sem fog róla beszélni. Arról szívesen mesél, milyen nagyszerű ember és versenyző volt Ayrton, de a balesetről nem fog mondani semmit. Biztos vagyok benne, hogy voltak napok, amikor apám nem akart versenyezni menni. Vannak pillanatok, mikor be akarjuk fejezni. De ebben a sportban az embereket kemény fából faragták, Ayrton pedig valószínűleg azt akarta, hogy folytassuk a versenyzést” – zárta Claire Williams.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: