DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Maldonadónak köszönheti sikerkorszakát a Mercedes?

Megkérdőjelezhetetlen Toto Wolff szerepe a Mercedes és Lewis Hamilton dominanciájában, azonban abban, hogy ő az Ezüst Nyilak dolgozója legyen, fontos szerepet játszott Pastor Maldonado.

A turbó hibrid éra beköszöntével a Mercedes domináns erővé vált a Formula-1-ben, de ebben jelentős szerepet vállalt jelenlegi csapatfőnökük, Toto Wolff, aki 2013 óta brackley-i istálló első embere, korábban pedig részvényese volt.

Az osztrák csapatfőnök most a Motorsport-total.com-nak mesélte el, hogyan vette fel a kapcsolatot vele Dieter Zetsche, a Daimler első embere, és hogy mi köze van a leginkább csak kamikaze mozdulatairól hírhedtté vált Pastor Maldonadónak ehhez a sikertörténethez.

„A Williamsnél leginkább a saját megítélésemre koncentráltam. Próbáltam olyan erélyeket csillogtatni, amik jót tehetnek a megítélésemnek. Mindössze egyetlen évet töltöttem a csapatnál, de akkor meg is nyertünk egy versenyt Spanyolországban Pastor Maldonadóval” – kezdte Toto Wolff.



„Zetsche ezután a következő kérdést tette fel nekem: ’Hogyan tudtatok versenyt nyerni egy Williamsszel és hogyan tudnánk ezt mi is megtenni egy Mercedesszel? Milyen források szükségesek ehhez?’ ”

„Végülis egy rövidke meetingen hangzott el először az a kérdés, hogy el tudnám-e magam képzelni, amint a Mercedesszel futamot nyerek. A felfogásukban aztán akkor történt változás, mikor 2012-2013 fordulóján valamikor megkértek, hogy külsős emberként mondjam meg, hogy az ő felszerelésük és ráfordításaik elegendőek-e ahhoz, hogy világbajnoki címeket nyerjenek.”

„Az én válaszom az volt, hogy ugyanolyan felszereléseket használnak, nagyon hasonlóan szervezettek a dolgok, mint a Williamsnél. Egy dologban volt eltérés: az én célom a Williamsszel az volt, hogy a top ötben legyünk. Volt egy szakadék az elvárásaik és aközött, ami valójában lehetségesnek tűnt.”

„Ezután Dieter Zetsche hozta meg a nehéz döntést, hogy én leszek a csapatfőnök a következő szezontól. Ez akkoriban olyan kockázatnak tűnt, amit a pókerben úgy hívnak, all-in. Azonban azóta sikerült meghálálnunk a bizalmát a pályán, ami ezáltal pénzügyileg is előnyössé vált. Azt kell mondjam, hogy az ár-érték arányunk jelenleg kiváló.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: