DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Mi minden történt Raikkönen utolsó győzelme óta?

A finn Ferrari-pilóta rajongói álmukból ébresztve is tudják, hogy a 2013-as szezonnyitón állt kedvencük utoljára a dobogó legtetején. Öt év hosszú idő: áttekintettük, mi történt az F1-ben és azon kívül, mióta a veterán utoljára versenyt nyert!

Hét pilóta osztozott a győzelmeken

A 2013-as Ausztrál Nagydíj óta eltelt 101 versenyen hét különböző versenyző győzött: sorban Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Nico Rosberg, Lewis Hamilton (ő nyerte a legtöbbet, 42-t), Daniel Ricciardo, Max Verstappen és Valtteri Bottas. Utóbbi három pilóta az utolsó Raikkönen-diadal óta iratkozott fel a nyertesek közé.

Nico Rosberg egy híján minden győzelmét megszerezte és visszavonult

A Raikkönennél hét évvel fiatalabb német pályafutásának termékeny része ebbe a rövid időszakba zsúfolódott össze: a német 23 győzelméből 22-t szerzett, megnyerte a világbajnoki címet, majd visszavonult – és azóta eltelt másfél év.



Öt F1-es csapat jött-ment

Abban a szezonban olyan istállók voltak a mezőnyben, mint Raikkönen csapata, a Lotus, a Marussia és a Caterham: ma már ezek egyike sem létezik (ahogyan a Marussiából alakuló Manor sem). Van viszont újra gyári Renault és Haas.

Ronaldo és Messi több mint 500 gólt rúgott

Miközben Raikkönen szakadatlanul szomjazott a győzelemre, a futballvilág két legeredményesebbje halmozta a sikereket: Cristiano Ronaldo 296 gólt szerzett, négy Aranylabdát kapott, a Real Madriddal három Bajnokok Ligáját és egy spanyol bajnoki címet, Portugáliával pedig Európa-bajnokságot nyert, Lionel Messi 255 gólt rúgott, egy Aranylabdát, a Barcelonával pedig egy BL-t és négy spanyol bajnokságot nyert.

700 millió ember született

A Föld lakossága 7,6 milliárd fő, melynek közel 10 %-a a Lotus melbourne-i sikere óta született meg. A népesség is tetemesen nőtt, 2013-ban még 7,2 milliárd volt.

Egymilliárd új ember használja a közösségi médiát

2013-ban 1,6 milliárd ember volt jelen a közösségi médiában. Ha belegondolunk, hogy az Y generáció ekkor már rég jól ismerte az ide tartozó oldalakat és alkalmazásokat, óriási az azóta történt növekedés: becslés szerint 2018-ban már 2,6 milliárdan használják a közösségi médiát.

Egy celeb-milliárdos lett a világ legnagyobb hatalmú embere

Donald Trumpról van szó, akinek lehetséges politikai karrierje csak 2013 végén merült fel az amerikai sajtóban, de vélhetően kevesen vették komolyan. Ehhez képest 2017 januárjában az Egyesült Államok 45. elnökeként iktatták be.

Nyolc iPhone-modellt dobtak piacra

2013-ban a legfrissebb Apple-okostelefon az iPhone 5 volt: azóta ez már őskövületnek számít, és iPhone 8-at és iPhone X-et használnak a trend legnaprakészebb követői.

Újra a mozikba került a Star Wars

Habár a Disney már fél évvel a Raikkönen-győzelem előtt megvásárolta a Star Wars-franchise-t, és kinyilvánította ambiciózus terveit, Az ébredő Erő 2015 decemberében került a mozikba. Azóta már a negyedik filmet várják az eposz lelkes rajongói.

Magyar sikerek a nemzetközi autósportban

Muszáj kitérnünk a hazai vonatkozásra is: az utóbbi fél évtized különösen eredményes volt magyar versenyzői szempontból. Michelisz Norbert (aki akkor egyszeres privát WTCC-bajnok volt) szerzett egy újabb privát bajnoki címet és világbajnoki összetett második helyezést, Kiss Norbert két kamion Európa-bajnoki címet, míg Szabó Krisztián szintén kétszer Európa-bajnok lett a ralikrosszban. A túraautózásban Tassi Attila és Nagy Norbert is öregbítette a magyar versenyzők hírnevét.

(a gyűjtés a gpfans.com alapján készült)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: