DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Érdekes és vicces szponzorok az autókon

Hosszú évtizedek óta minden a pénzről szól a Formula-1-ben. Megfelelő támogatói háttér nélkül az istálló fenntartása is lehetetlen. Időnként azonban vicces és furcsa kinézetet kapnak az autók.

A száguldó cirkuszban az autók kinézete legalább olyan fontos a szponzorok számára, mint maga a teljesítmény. Néha viszont rendkívül érdekes feliratokkal vagy képi megjelenítésekkel is találkozhattunk a Formula-1 történetében különböző autókon. Bár nem mindegyik maradt meg emlékezetünkben.



A Surtees versenyautója 1976-ban egy igen nagy Durex felirattal az oldalán állt rajthoz. Igaz, némi megrökönyödést váltott ki a meglepő írás az autón, de végül maradhatott. 1979-ben a Shadow istálló egy oroszlánfejet festett az autó orr-részére.

Nem sokan emlékeznek rá, de 1981-ben az ABBA felirat jelent meg az ATS versenygépének oldaldobozán. A már akkor is nagyon híres együttes segítségével (bár pénzt sosem kaptak tőlük) próbált új szponzorokat toborozni a csapatvezető, de ebben végül nem járt sikerrel.

1993-ban a világbajnoki címvédő Williams-Renault egy évig a SEGA japán videójáték gyártóval lépett szövetségre. A pilóta sisakjának környékén kapott helyet (az egyik) felirat, méghozzá úgy, hogy kis rajz is került mellé, amivel a pilóták lábait szimbolizálták a pedálokkal együtt. Mivel a Williams besöpörte az egyéni és a gyártói világbajnoki címet is, sikeresnek volt mondható az együttműködés.

A Honda 2007-ben húzott egy merészet és szponzorfelirat nélküli, érdekes színezésű autóját vitte pályára abban az évben. A klímaváltozás veszélyeire kívánták felhívni a figyelmet, azt is vállalva, hogy szponzori pénz nem üti a markukat az adott szezonban, mivel a rajtszámon és a gyártó nevén kívül semmilyen felirat nem volt az autón, csak egy műholdfelvétel bolygónkról. A korábbi évek sikeresebb szerepléséhez képest azonban a csapat drasztikusan visszaesett (nem a festés miatt) a félretervezett autó miatt, Jenson Button mindössze nyolc pontot gyűjtött, Rubens Barrichello pedig egyet sem.

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: