DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Retro - A legnagyobb Ferrari-győzelmek

1988-ban ezen a napon hunyt el Enzo Ferrari, minden idők legsikeresebb F1-es csapatának alapítója - ebből az alkalomból visszatekintünk a Scuderia legendás győzelmeire.

1951, Brit Nagydíj - José Froilán González

A Forma-1 történetének első szezonja az Alfa Romeo uralmáról szólt, egy évvel később azonban a Scuderia Ferrari egyenrangú ellenfélként mutatkozott be. José Froilán Gonzalez révén a csapat Silverstone-ban begyűjtötte története első pole-pozícióját, és a versenyen sem talált legyőzőre, így megszerezte a sportág legsikeresebb alakulatának első Grand Prix-diadalát.

 

1978, Kanadai Nagydíj - Gilles Villeneuve

Villeneuve nagyon hamar Enzo Ferrari kedvencévé vált, ezért külön öröm volt a csapatalapító számára, hogy az első, Montrealban rendezett Kanadai Nagydíjat ő nyerte meg - ez volt a négy évvel később elhunyt kiválóság első F1-es győzelme.

1983, San Marinói Nagydíj - Patrick Tambay

Egy hét híján egy év telt el Villeneuve zolderi halála óta - a Ferrari a kanadai után másik élversenyzőjét, Didier Pironit is elveszítette Hockenheimben (a francia túlélte bukását, de olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy soha többé nem ült autóba) -, és pont az ominózus Német Nagydíj óta nem szereztek győzelmet. Patrick Tambay viszont Imolában a Villeneuve nevével összeforrt 27-es számú autót első helyig vitte a győztesekért mindig őrülten rajongó tifosi előtt.

1988, Olasz Nagydíj - Gerhard Berger

Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez volt minden idők legemlékezetesebb ferraris diadala. Alig egy hónap telt el Enzo halála óta, a csapatnak pedig nem volt esélye a győzelemre vasárnap délutánonként. Az égiek mégis úgy csavarták a szálakat, hogy a szezonban először mind a két McLaren kiessen, a két Ferrari pedig hazai pályán arasson elképesztő kettős diadalt Gerhard Berger-Michele Alboreto sorrendben. „Az emberek megőrültek, azt hittem megölik magukat” - emlékezett vissza az osztrák.

 

1994, Német Nagydíj - Gerhard Berger

Berger ismét kulcsszerepet játszott a gárda egyik emlékezetes diadalában - az 1990-es Spanyol Nagydíj után három teljes szezon telt el úgy, hogy a Ferrari nem szerzett győzelmet, a negatív sorozatot pedig épp az osztrák szakította meg Hockenheimben.

 

2000, Japán Nagydíj - Michael Schumacher

Általában egy nagy sorozat végét jelentő diadalok a legszebbek, és ez 2000-ben, Suzukában sem volt másképp. Michael Schumacher révén a Ferrari 21 év után harcolt a világbajnoki címért, mely gigászi csatában össze is jött - a 2000-es győzelmet négy év uralom követte.

 

2011, Brit Nagydíj - Fernando Alonso

Ebben az évben a Red Bull kevés kivételtől eltekintve megállíthatatlan volt - a kivételek egyike Silverstone volt, ahol Fernando Alonso a befújt diffúzorok egyversenyes betiltását kihasználva győzelemig vitte a Scuderiát - hatvan évvel a csapat első győzelme után.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: