DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Első győzelmek: A Repülő Finnek nagy napjai

Bár Finnországot csak öt és fél millióan lakják, három világbajnokuk bizonyítja, hogy az északi nemzet fiai valamit nagyon éreznek az autóversenyzésben. Vajon Bottas lesz az újabb F1-es győztesük?

Az alábbi összeállításban felidézzük a királykategória négy eddigi finn futamgyőztesének első sikereit.

1982-es Svájci Nagydíj – Keke Rosberg

Címével ellentétben Franciaországban tartották – mivel a névadó nemzet 1955 óta tiltotta az autóversenyzést –, hazai terepen a Renault turbómotoros autói sajátították ki az első két rajtkockát. A Williams 33 éves pilótája, Keke Rosberg csupán a nyolcadik helyről indult, a futam utolsó szakaszáig a harmadik pozícióig tudott előrejönni. Rene Arnoux Renault-ja azonban öt körrel a leintés előtt megállt, az utolsó előtti fordulóban pedig Rosberg kifékezte Alain Prostot. Egy hónappal az első nagydíjsiker után a világbajnoki címet is beseperte.

1997-es Európai Nagydíj – Mika Hakkinen

Hakkinen, akinek pályáját épp Rosberg egyengette, már negyedik szezonjának végéhez ért a McLarennél, és továbbra sem rendelkezett egyetlen futamgyőzelemmel sem. A szezonzáró a többségnek Schumacher és Villeneuve ütközéséről, Hakkinen rajongóinak a finn első győzelméről marad emlékezetes. A diadal nem volt teljesen édes, David Coulthard előzetes egyezség alapján engedte el Hakkinent, aki elől az utolsó körben sérült autójával Villeneuve is félreállt, ő csak a bajnoki címre törekedett. A következő években aztán Hakkinen már halomra nyerte a futamokat.

kimi_2003mal



2003-as Maláj Nagydíj – Kimi Raikkönen

A pont Hakkinen helyét elfoglaló honfitárs gyengébb első szezonja után erősen indította a 2003-ast. Bár Malajziában csak a hetedik helyről startolt, a rajtnál történt kavarodást kihasználva hamar dobogós pozícióba került, majd az első kockából induló Fernando Alonsót megelőzve vágott az élre. Az elsőséget 39 másodperc fölénnyel biztosította be. A 23 éves pilóta a szezon későbbi részében a bajnoki címért harcolt, végül egyetlen ponttal győzte le őt Michael Schumacher.

2008-as Magyar Nagydíj – Heikki Kovalainen

Az utolsó éveiben a Caterhamnél sínylődő Kovalainen kilóg a sorból, hiszen ő az egyetlen, aki sosem jutott el a világbajnoki címig, ráadásul csak egyetlen futamot tudott megnyerni. Pedig amikor 2008-ban leigazolta a McLaren, a kilátások biztatónak tűntek. A finnek azonban Lewis Hamilton igényeit kellett kiszolgálnia, a Magyar Nagydíjon a brit versenyző defektje, valamint a fölényesen vezető Massa három körrel a cél előtti motorhibája kellett ahhoz, hogy végül ő ünnepelhessen.

 

 

Győzelem

Bajnokság

1.

Mika Hakkinen

20

2

2.

Kimi Raikkönen

20

1

3.

Keke Rosberg

5

1

4.

Heikki Kovalainen

1

 

 

Összesen

46

4

Az összeállítás eredetileg az Autósport és Formula Magazin előző számában jelent meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: