DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Retro

Retro – Túl korán ment el a bajnok fia

Az egykori gyorsasági motoros és F1-es bajnok John Surteesnek 75 esztendősen kellett megélnie, hogy saját fiát gyászolja: 2009-ben ezen a napon hunyt el a Brands Hatch-i F2-es futamon Henry Surtees.

„Most kissé megkönnyebbültem, tényleg... Eddig csak két pontom volt annak ellenére, hogy a csehországi Brnóban én szereztem a pole-t, és voltak gyors köreim az edzéseken is. Jó érzés végre célba érni egy versenyen, az előző négy alkalommal nem volt szerencsém” – nyilatkozta Henry Surtees az 1964-es F1-es bajnok fia, miután az abban az évben felélesztett Formula-2 első Brands Hatch-i futamán megszerezte első dobogóját a szériában.

A 18 esztendős tehetség tíz évvel korábban kezdett gokartozni, s kilenc esztendősen első bajnoki címét is megszerezte. Komoly sikereket ért el, mielőtt 2006-ban autókra váltott: előbb a Ginetta GT Junior sorozatban lett bajnoki bronzérmes, majd a brit Formula BMW-szériában folytatta a Carlin színeiben. Már hatodik próbálkozásra futamot tudott nyerni, s az év végén a második legjobb újoncként értékelték.

henrysurtees2



A következő egy évben a kétliteres Formula Renault-kra koncentrált, itt érte el karrierje legnagyobb sikerét azzal, hogy a négyfordulós téli sorozatot három dobogóval a második helyen zárta James Calado mögött, de többek közt Dean Stonemant, Will Stevenst és Antonio Felix da Costát is legyőzve. Ebben az évben két verseny erejéig a brit F3-ban is kipróbálta magát, s Doningtonban győzni is tudott a National kategóriában.

Ezt követően igazolt az új F2-es bajnokságba, ahol azonnal látszott, hogy versenyképes lehet, hiszen az előszezonbeli teszteken mindenkinél gyorsabb volt, s ezt követően is többször megvillant, mindenekelőtt a Csehországban szerzett pole-pozícióval. Aztán következett Brands Hatch, és az addigi legnagyobb siker: a szezon hetedik versenyén végre összejött egy dobogó.

henrysurtees

A vasárnapi második futamot Surtees a nyolcadik pozícióból kezdte, s a mezőnyben csatázott kék-sárga autójával, amikor Jack Clarke a Westfield kijáratán megpördült. Az eset ártatlannak tűnt, ám a falnak csapódva az autós egyik kereke elszabadult, és visszapattant a pályára... Épp Surtees útjába: a versenyző 160 kilométer per óra sebességgel, a fejével találta el a kereket. Elvesztette eszméletét, és a falnak rohant: az ütközés erejétől a sisakrostélya is felnyílt. A versenyt azonnal leintették, s kórházba szállították Surteest, de már nem lehetett segíteni rajta.

Surtees családja és barátai mindent megtettek azért, hogy neve soha ne merüljön feledésbe. Alapítványt hoztak létre az emlékére, mely a fiatalok megsegítése és vezetéstechnikai, illetve biztonsági tréningek támogatása mellett a balesetben megsérült embereken kíván segíteni, s emlékdíjat is átadnak évről-évre egy-egy kiemelkedő eredményt elérő versenyzőnek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: