DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 21. kedd
Retro

F1-Archív: Ki vezeti 2005-ben a Williamst?

Többek közt ez a kérdés is felmerült az elmúlt évek május 7-éin az F1-es szaksajtóban, de volt szó a Super Aguri megszűnéséről, Boullier esőtáncáról és egy nagyon szoros időmérő edzésről is.

2012: Eric Boullier szerint teljesen értelmetlen Silverstone-ban tartani a fiatal versenyzők tesztjét, s abban bízik, hogy a rossz időjárás rákényszeríti majd az illetékeseket a gyakorlás elhalasztására. A francia csapatvezető úgy véli, hogy a szezon végén, Abu Dhabiban kellene tartani az eseményt.

2011: Továbbra is legyőzhetetlen szombatonként a világbajnoki címvédő Sebastian Vettel: a német versenyzőt Isztambulban sem sikerült megállítani az időmérőn. A Red Bull sztárja mögül csapattársa, Webber, majd Rosberg, Hamilton és Alonso rajtolhat.

vettel_ujj_2011



2010: Délelőtt a McLaren, délután a Red Bull volt a leggyorsabb a Spanyol Nagydíj pénteki edzésein, mindkét istálló pilótái „kettős győzelmet arattak” Hamilton, illetve Vettel vezetésével. Délután kellemes meglepetést okozva a harmadik helyen végzett az egyre inkább formába lendülő Michael Schumacher.

2009: Jelentősen javult a barcelonai F1-es pálya 9-es kanyarjának biztonsága, ahol Heikki Kovalainen tavaly hatalmas balesetet szenvedett: a karosszéria kettétört, s a finn csak nagy szerencsével kerülte el a súlyos sérülést. A gyors kanyar kijárati részén lévő sóderágy, valamint a kerékvető és a műfű átalakításával megelőzhetőek a hasonló, nagysebességű becsapódások ezen a helyen.

2008: Hivatalosan is csődbement a Super Aguri csapata, miután tegnap bejelentették, hogy visszalépnek a világbajnoki küzdelmektől, hiszen nem sikerült vevőt találni a 2006-ban a Honda támogatásával megalapított csapatra.

superaguri_2008_2

2006: Fantasztikus győzelmet aratatott Michael Schumacher a nürburgringi Európa Nagydíjon, miután a kiállásoknál sikerült megelőznie a világbajnoki címvédő Fernando Alonsót. A Ferrari örömét Massa harmadik helye tette teljessé.

2005: A toyotás Jarno Trulli zárta az élen a Spanyol Nagydíj első időmérő edzését, de egyelőre még nem ünnepelhet, hiszen a verseny elképesztően szoros az első négy pilóta közt: a helyi kedvenc Alonso 16, a finn Kimi Raikkönen 24, míg Trulli csapattársa, Ralf Schumacher 75 ezreddel van csupán lemaradva mögötte. A rajtelsőségről a vasárnap reggeli második kvalifikáció dönt majd.

2004: Eddie Jordan arra biztatta a Williamst, hogy szerződtesse a következő szezonra versenyzőjét, Nick Heidfeldet, mivel a német megérdemli, hogy végre egy nagycsapathoz kerüljön. Azt már tudni lehet, hogy Juan Pablo Montoya a szezon végén távozik a grove-iaktól, s valószínűleg Ralf Schumacher is elhagyja a csapatot, akit a Toyota csábít. A hírek szerint a Williams első számú kiszemeltje Mark Webber, de akár az idei szezonra munka nélkül maradt Jacques Villeneuve is helyet kaphat volt csapatánál.

heidfeld_2004

2000: Mika Hakkinen nyerte a Spanyol Nagydíjat, miután a pole-ból rajtoló Michael Schumachernek két kiállásánál is gondjai adódtak, majd abroncsproblémái miatt végül a dobogóról is lecsúszott. A versenyt részletesen felidéztük mai Retro-cikkünkben.

1996: Damon Hill érte el a leggyorsabb időt az imolai teszt mai napján, miután másfél tizeddel jobb kört futott, mint újonc csapattársa, Jacques Villeneuve. Michael Schumacher holnap ül autóba.

2004-04_resize_1

A magazin 2004. májusi címlapja - az aktuális AFM ajánlója és előfizetési információk itt.
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: