DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Retro

Retro – Az újonc brazil nyer, a halott osztrák világbajnok

Ezen a napon dőlt el az a világbajnoki cím, amelyiket már senki nem tudta megünnepelni, az azt megszerző Jochen Rindt ugyanis egy hónappal korábban életét vesztette. Utódja, Emerson Fittipaldi nyerte azt az ominózus USA Nagydíjat a Lotusszal, ezzel képletesen megszerezve a posztumusz bajnoki címet a legendás osztráknak.

Rindt monzai tragikus balesetéig ellentmondást nem tűrően halmozta a győzelmeket és lépdelt világbajnoki címe felé. Noha az utolsó négy futamon már nem lehetett ott, így is jó esély maradt arra, hogy senki nem tudja már őt utolérni a pontok számában - miután legfőbb riválisa, Jacky Ickx sem szerzett pontot Monzában, már csak akkor lehetett az övé a trófea, ha a hátralévő három futam mindegyikét megnyeri. Az első állomáson, Kanadában ez még sikerült is neki, Watkins Glenben azonban problémákba ütközött.

Az időmérőn ugyan még megszerezte a pole-t a belga, de Jackie Stewart és Pedro Rodriguez is lerajtolta őt. A Lotus reménysége, Fittipaldi a harmadik rajtkockából gyenge startot vett és egészen a nyolcadik helyig esett vissza. 



A mindössze ötödik F1-es versenyét futó Fittipaldira akkoriban nagy teher nehezedett. Felkeltve a nagycsapatok figyelmét Colin Chapman a Brit Nagydíjtól kezdve egy harmadik autót is indított számára Rindt és John Miles mellett. Akkor még minden szépnek és jónak tűnt, ám egyik napról a másikra megváltozott az istálló élete: Rindt balesetének hatására Miles úgy döntött, hogy végleg hátat fordít a versenyzésnek, ezzel az újonc Fittipaldinak egyedüli pilótaként kellett átvezetnie a csapatot ezen a nehéz időszakon.

Watkins Glenben azonban váratlanul a Lotus kezére kezdtek játszani a körülmények, és Fittipaldi elől lassan eltűntek az ellenfelek. Hamarosan Clay Regazzoni és Chris Amon is kénytelen volt a bokszba hajtani új kerekekért, majd pedig egy üzemanyagszivárgás Ickxet is szervizelésre késztette, amivel búcsút is inthetett a futam megnyerésének és a bajnoki címnek.

Fittipaldi ekkor már a harmadik helyen állt, ám pár körrel később a kényelmesen vezető Stewart versenyének is vége szakadt egy olajszivárgás miatt. Így Rodriguez vette át a vezetést, akinek persze szintén nem mentek simán a dolgai: hét körrel a leintés előtt kifogyott az üzemanyag az autójából, ezért ki kellett állnia egy nem tervezett tankolásra, ezzel átadva az első helyet a kivárásra autózó Fittipaldinak, aki így megnyerte pályafutása mindössze ötödik F1-es versenyét. Rodriguez visszaállt és be tudott jönni másodiknak, a dobogó harmadik fokára pedig a Lotus másik újonca, az első futamán rajthoz álló Reine Wisell állhatott fel.

A csapatnak a kettős dobogó mellett további elégtételt jelenthetett, hogy Rindt úgy is behozhatatlan pontelőnyre tett szert és megnyerte az 1970-es egyéni bajnoki címet, hogy a versenyt már csak egy másik világból nézhette.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: