DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Ralikrossz

Nem biztos, hogy a világbajnokságon marad Szabó Krisztián

Magyarország eddigi legjobb eredményeit érte el a ralikrossz legmagasabb szintjén, de előfordulhat, hogy 2022-ben egy másik sorozatban látjuk a TOP50 Magyar Autóversenyző lista első helyezettjét. Ami biztos: elektromos autóval fog versenyezni.

Szabó Krisztián számos mérföldkövet elért már a ralikrossz nemzetközi szintjén: első magyarként nyert Európa-bajnokságon versenyt, majd szerzett bajnoki címet (2016-ban és 2017-ben), aztán a világbajnokságra fellépve szerepelt döntőben. A 2021-es évben hazánk első ralikrosszosaként állt dobogóra a WRX-ben (kétszer is, Spában és a Nürburgringen), az összetettben pedig a világsztárok mögött, ötödik helyen végzett.

„Két dobogós helyezésem volt a szezonban, de szerettem volna egy kicsit többet” – vallotta be az Autósport és Formula Magazinnak interjút adó Szabó Krisztián. „Esetleg egy kis szerencsével egy második vagy akár egy első helyet is megcsípni. De szerintem abszolút elégedett lehetek, azt gondolom, hogy felnőttem a mezőnyhöz. Nem gondolom, hogy én vagyok a legjobb, és nem is a győzelmekért harcoltam, de abszolút ott loholok a nyomukban. Remélem, meg tudom tenni a következő lépést is a következő szezonokra.”



Természetesen elhangzott a kérdés: mi a terv a következő évben? Meglepetésre nem garantált, hogy a 29 éves váci pilótát jövőre is az elektromossá váló Ralikrossz-világbajnokság mezőnyében látjuk.

„Egy újonnan indult bajnokság a Nitro Rallycross, amely Amerikából indult, de jövőre ők is terjeszkednek a világon. Ez a két opcióm van folytatni a pályafutásomat, mindkettő elektromossá válik 2022-ben. Hosszú távon persze célom, hogy a világbajnokság állandó résztvevője leszek, remélhetőleg idővel visszatérnek a gyárak is a sportágba, és valahol kapok egy helyet. Rövid távon, a jövő szezonra nézve az előbb említett Nitro Rallycross és a világbajnokság között kell döntenem. Még nem döntöttem el, hogy melyikben fogok versenyezni, de valamelyikben egészen biztos” – mondta el 2022-es szezonja kapcsán. Szabó Krisz csapata, a Hyundai i20-szal versenyző Grönholm RX idén a WRX mellett az amerikai sorozatban is érdekelt volt.

Az idei évben elért, precedens nélküli ralikrosszos sikerek hatására a TOP50 Magyar Autóversenyző ranglista összeállítói Szabó Krisztiánt választották az év legjobbjának: első alkalommal végzett az off-road szakág egy képviselője a 2015 óta megjelenő rangsor élén.

„Megtiszteltetés, hogy hosszú évek után végre az első helyet foglalhatom el az Autósport és Formula Magazin TOP50 listáján. Többször voltam dobogón, de az első helyet még nem sikerült megcsípnem. Az előző években nagyon erős volt a mezőny, mindig voltak olyan kimagasló magyar eredmények, melyekre mindannyian büszkék lehetünk, gondolok itt a sok Norbi dominanciájára különböző szakágakban. Idén, bár nem volt túl népes mezőnye a ralikrossznak, de annál erősebb volt. Ebben tudtam helytállni, valószínűleg ennek köszönhetem a szakmai zsűri elismerését” – mondta Szabó Krisztián, a 2021-es év legjobb magyarja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: