DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Ralikrossz

Közös útra léphet a WRC és a WRX

A két világsorozat közös belga versenye novemberben elmaradt, de a jövőben tarthatnak még ilyen eseményt. Különösen, ha a WRC promótere lesz a WRX új jogtulajdonosa.

Lett volna egy különleges állomása tavaly novemberben a Rali- és Ralikrossz-világbajnokságnak: az Ypres Rali és a belga WRX utolsó napját közösre tervezték, a nézők Spa-Francorchamps-ban mindkét szakág legjobb versenyzőit láthatták volna. A világjárvány második hullámának terjedése miatt azonban végül a versenyt mindkét kategóriában törölték.

Mint kiderült, az ötletgazda Yves Matton volt, a Citroen egykori motorsportfőnöke, aki ma az FIA alkalmazásában áll a rali szakág igazgatójaként.

„Tőlem származott az ötlet, hogy legyen a Ralikrossz-vb-vel közösen egy nagy esemény Spa-Francorchamps-ban ugyanazon a hétvégén, a két szakág csatlakozzon egymáshoz egy verseny erejére” – mondta a DirtFishnek adott interjúban Matton.



Bár ez a próbálkozás meghiúsult, a későbbiekben hasonló közös hétvégékre kerülhet sor. Abból kifolyólag is van ráció a belga sportvezető elképzelésében, hogy a WRX új promótert keres, egyes hírek szerint a Rali-vb jogtulajdonosa (WRC Promoter) lehet a befutó.

„Hiszek abban, hogy egy ilyen nagy eseményt, amely összehozza a különböző szakágak rajongóit, számításba kell vennünk a jövőben. Nem csupán a rajongók, hanem a szervezők miatt is. Tudjuk, hogy a krízisnek nagy gazdasági hatása volt, ezért kihívás lesz a jövőre nézve a promóterek vagy rendezők költségterhe. Hiszek benne, hogy lehetne vegyíteni a WRX-et és WRC-t ugyanazon a pályán. Észszerű lépés lenne a jövőre nézve, én támogatnám” – népszerűsítette ötletét Matton.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: